Špigel: EU glavna meta špijunaže NSA
Foto: Rojters

Špigel: EU glavna meta špijunaže NSA

Planeta -
Na skali od jedan do pet ove oblasti su u okviru istog dokumenta rangirane na prva tri mesta kao najvažnije, dok su preostala dva, manje važna, zauzele nove tehnologije i energetska bezbednost EU, piše u dokumentu koji je dostavio Snouden

BERLIN - Evropska unija je među glavnim metama na listi za špijuniranje Nacionalne bezbednosne agencije SAD, piše u dokumentu koji je dostavio bivši američki obaveštajac Edvard Snouden.

U poverljivom dokumentu od aprila 2013. godine navodi se da američke tajne službe posebno interesuje prikupljanje podataka o spoljnoj politici, međunarodnoj trgovini i ekonomskoj stabilnosti evropskog bloka..

Na skali od jedan do pet ove oblasti su u okviru istog dokumenta rangirane na prva tri mesta kao najvažnije, dok su preostala dva, manje važna, zauzele nove tehnologije i energetska bezbednost EU.

Kada je reč o špijuniranju pojedinačnih zemalja, Vašington najviše interesuju Kina, Rusija, Iran, Pakistan i Severna Koreja, dok su "srednje zanimljive" Nemačka, Francuska i Japan".

Novi podaci potvrđuju navode iz dokumenata američke službe NSA koja je Snouden obelodanio ranije, a u kojima se tvrdi da Vašington priskluškuje zvaničnike EU u Briselu i SAD.

Podaci koje je odbegli američki obaveštajac objavio proteklih nedelja pokazuju da SAD sistematski presreće velike količine telefonskih i onlajn podataka širom sveta.

Američki predsednik Barak Obama od tada nastoji da uveri saveznike i Amerikance da je obim špijuniranja znatno manji, a juče je obećao da će izvršiti reviziju američkog sistema za nadzor, obećavši veću transparentnost i bolju kontrolu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track