Amazonija: Upoznajte urođenika iz plemena Kavahiva
Foto: Preent Screen Jutub

Prvi snimci misterioznog izolovanog plemena

Amazonija: Upoznajte urođenika iz plemena Kavahiva

Planeta -
Video snimljen 2011. objavljen je tek ove srede. Snimila ga je Nacionalna fondacija za Indijance, brazilska vladina agencija odgovorna za pronalaženje i zaštitu teritorija koje tradicionalno naseljavaju urođenici

Nedavno objavljen video prikazuje prvi snimak amazonskog plemena koje je potpuno izolovano od spoljnjeg sveta. Na snimku se vidi nekoliko članova Kavahiva plemena koji prolaze kroz gusto šipražje.Drvoseče su prvi put primetile postojanje ovog plemena 1999. Prošle godine napravljen je rezervat u zapadnoj državi Mato Groso, ali članovi plemena i dalje su u opasnosti od lokalnih poljoprivrednika.Video snimljen 2011. objavljen je tek ove srede. Snimila ga je Nacionalna fondacija za Indijance, brazilska vladina agencija odgovorna za pronalaženje i zaštitu teritorija koje tradicionalno naseljavaju urođenici.Prema Sueli Kabral, lingvisti Univerziteta u Braziliji, snimljena grupa razgovarala je o budućem lovu, kada je jedna žena primetila snimatelje.Ona je ostalima povikala “tapui”, što bi se moglo prevesti kao “to je neprijatelj”.Zaposleni u Fondaciji Hair Kandor koji je snimio video, mnogo puta je putovao udaljenim delovima Amazona, kako bi nadgledao i štitio plemena, bez insistiranja na kontaktu s njihovim članovima.“Nismo ovde da ih upoznajemo”, istakao je on.Pre ekspedicije 2011. naučnici su imali svega nekoliko dokaza za njihovo proučavanje plemena Kavahiva.Tokom dve decenije stručnjaci su naišli na nekoliko privremenih kampova u džungli i pronašli mnogo predmeta koje su napravili članovi plemena, uključujući primitivni razboj za pravljenje strela.Kavahiva su lovci sakupljači koji vode nomadski način života, što zahteva veliku teritoriju.Amazonsku regiju prekriva najveća prašuma na svetu koja je dom jednom milionu Indijanaca. Oni su podeljeni u oko 400 plemena, od kojih svako ima svoj jezik, običaje i teritoriju.Mnogi urođenici imaju kontakte sa spoljnjim svetom gotovo 500 godina, ali mnogi žive izolovano i izbegavaju susret sa ostalim ljudima.

http://www.youtube.com/watch?v=HWQFiitGEhM

Mnogi Indijanci žive u selima smeštenim pored reka i uzgajaju povrće, manioku, kukuruz, pasulj i banane.Takođe love ribu koristeći biljne otrove kojima je omame. Neka plemena koriste sačmare za lov, dok se druga oslanjaju na luk i strele, koplja ili duvaljke sa otrovnim strelicama.Svega nekoliko amazonskih plemena, među kojima je i Kavahiva, su nomadska.

http://www.youtube.com/watch?v=jbNpnUkVblc
http://www.youtube.com/watch?v=jbNpnUkVblc

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track