HRIŠĆANI NA UDARU: Gnevni islamisti pale i pljačkaju crkve
Foto: AP

Na ivici građanskog rata

HRIŠĆANI NA UDARU: Gnevni islamisti pale i pljačkaju crkve

Planeta -
U sredu je počelo batinanje Kopta, a u roku od 24 sata na meti islamista našle su se 52 bogomolje, ali i škole i kulturni centri

KAIRO - Širom Egipta hrišćanski Kopti našli su se na meti odmazde islamista besnih što vojne vlasti ne odustaju od gušenja njihovih demonstracija.

Pristalice svrgnutog predsednika Mohameda Morsija uništavaju i pale crkve, među kojima i one iz 4. veka, upadaju u škole i nasmrt prebijaju Kopte nasred ulice, insistirajući i dalje da su mirni demonstranti.

U prethodna dva dana u sukobima snaga bezbednosti i islamista poginulo je, prema podacima vojnih vlasti, više od 600 ljudi, a prema tvrdnji druge strane nekoliko hiljada.

U Egiptu su juče pripadnici pokreta Muslimansko bratstvo organizovali još jedan Dan gneva sličan onima koje Kopti po zlu pamte od pre dve godine, iz vremena Arapskog proleća i rušenja režima Hosnija Mubaraka nakon čega je Morsi došao na vlast. Sada se ponavlja scenario po kojem su pravoslavni Kopti, koji čine deseti deo od 90 miliona stanovnika Egipta, žrtveni jarci za islamističke izgrednike.

U sredu su krenuli napadi na crkve i u roku od 24 sata na meti islamista našle su se 52 bogomolje, ali i škole i kulturni centri koji funkcionišu u njihovom okruženju.

Prema podacima koje je na Tviteru objavio otac Sava Janjić iz Dečana, koji je putem te društvene mreže u kontaktu sa Koptima, uništena je crkva Princa Teodora u Minji iz 4. veka, a u istom gradu zapaljena je i crkva Svetog Mojsija. Američki Si-En-En javio je da je tokom noći u selu Kafr Hakim u pokrajini Giza rulja koja je uzvikivala da želi da Egipat postane islmska država poharala i zapalila crkvu Device Marije.

"Nisam očekivao da će ovo da se desi", kaže Šenuda el Sajeh, stari Kopt koji je 67 godina posećivao ovu crkvu. U sredu uveče zapaljena je i crkva Svetog Đorđa u Sohagu, gradu na Nilu južno od Kaira, a naredne noći i crkva Princa Tadrosa u Fajumu, jugoistočno od Kaira. U javnosti se pojavio snimak na kojem islamisti u Aleksandriji nasmrt prebijaju koptskog taksistu.

Na hiljade pristalica Muslimanskog bratstva protestovalo je juče posle molitve na ulicama Kaira, iako je vojska tenkovima zatvorila većinu glavnih saobraćajnica u prestonici koje su juče bile skoro puste.Barak Obama, predsednik SAD, zbog civilnih žrtava u Egiptu otkazao je američko-egipatske vojne vežbe, što je naljutilo vlasti u Kairu koje smatraju da Bela kuća na taj način ohrabruje ekstremiste.

Svetski mediji ocenjuju da je Egipat na rubu građanskog rata i upozoravaju da bi krvavi sukobi u toj zemlji mogli da potraju godinama. Muslimanska braća pozivaju na svakodnevne protesteIslamistički pokret Muslimanska braća objavio je kraj današnjih protesta, u kojima je poginulo najmanje 60 ljudi, ali i pozvao gradjane da naredne sedmice svakodnevno izlaze na ulice širom zemlje."Pozivamo Egipćane i nacionalne snage da svakodnevno protestuju sve do okončanja udara", navela je islamistička grupa u saopštenju, misleći na svrgavanje predsednika Mohameda Morsija, prenele su agencije.

Reagovanja iz sveta

Angela Merkel, nemačka kancelarka, i Fransoa Oland, francuski predsednik, razgovarali su juče telefonom o situaciji u Egiptu. Oland je u četvrtak pozvao na razgovor egipatskog ambasadora u Parizu i upozorio na opasnost od izbijanja građanskog rata u Egiptu.Predstavnici 28 država Evropske unije sastaće se u ponedeljak u Briselu kako bi razmotrili situaciju u Egiptu i pokušali da nađu zajednički stav evropskog bloka o tom pitanju.Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija je posle hitne sednice apelovao na okončanje nasilja i maksimalnu uzdržanost sukobljenih strana.

Foto: AP
Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja