POLICIJA UŠLA U DŽAMIJU: Građani ih napali štapovima i šipkama
Foto: AP

Haos u Kairu

POLICIJA UŠLA U DŽAMIJU: Građani ih napali štapovima i šipkama

Planeta -
Pripadnici snaga bezbednosti upali su danas u džamiju Fat, kada je na njih pucano sa minareta, na šta su oni uzvratili bacajući suzavac u džamiju i nastavljajući napredovanje

KAIRO - Egipatske snage bezbednosti su danas očistile džamiju El Fatih u Kairu od pripadnika pokreta Muslimansko bratstvo koji su se zabarikadirali u njoj. Svi demonstranti su izvedeni iz džamije, a mnogi su uhapšeni, kažu zvaničnici snaga bezbednosti.

Egipatska policija upala je danas u taj verski objekat i izvukla neke od pristalica bivšeg predsednika Mohameda Morsija koji su se tu nalazili od petka.Pripadnici snaga bezbednosti upali su danas u džamiju Fat, kada je na njih pucano sa minareta, na šta su oni uzvratili bacajući suzavac u džamiju i nastavljajući napredovanje.Policajci su uspeli da izvuku sedam ili osam muškaraca, a zatim su ih napali gnevni građani okupljeni ispred džamije koji su ih tukli štapovima i gvozdenim šipkama.

Jedan muškarac, obučen u civilno odelo, ranjen je u policijskoj vatri.Morsijeve pristalice odbijale su da napuste džamiju okruženu snagama bezbednosti, uključujući policiju koja je pucala u vazduh da bi sprečila okupljene da napadnu islamiste.U sukobima u petak u, kako su ga nazvali demonstranti, "Danu gneva" poginulo je 173 ljudi u sukobima snaga bezbednosti i demonstranata, dok su 1.004 islamistička demonstranta uhapšena.

Egipatska policija juče je uhapsila 1.004 osobe za koje se sumnja da su članovi Muslimanskog bratstva, kojem pripada i Morsi. Iz zvaničnih izvora je ranije saopšteno da je najmanje pet policajaca poginulo u sukobima s demonstrantima širom Egipta. U Kairu su demonstranti juče počeli da se okupljaju po izlasku iz džamija.

Vojska je tenkovima zatvorila većinu glavnih saobraćajnica, a rafalna paljba ođekivala je gradom. Sukobi su eskalirali u sredu, pošto je policija odlučila da rastera pristalice svrgnutog predsednika sa dva trga u Kairu. Morsiju, koji je zbačen u vojnom puču početkom jula, u četvrtak je pritvor produžen za još 30 dana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track