HIRURG UBICA: Presadio jetru pogrešnim pacijentima, oni preminuli

Manipulisao zdravstvenim kartonima

HIRURG UBICA: Presadio jetru pogrešnim pacijentima, oni preminuli

Planeta -
Njegov tim odbacio je optužbe da je manipulisao zdravstvenim kartonima pacijenata i tako ispravljene slao agenciji Eurotransplant u pokušaju da im smanji čekanje za jetru. Sva tri pacijenta kojima je tako presađena jetra su preminula

BERLIN - Sud u Nemačkoj počeo je danas suđenje hirurgu za pokušaj ubistva budući da je falsifikovao medicinske podatke da bi svojim pacijentima dao prednost u čekanju za transplantaciju jetre u odnosu na druge.

Bivši hirurg u univerzitetskoj bolnici Getingen, identifikovan kao Aiman O. (46), negirao je 11 tačaka optužnice za pokušaj ubistva.

Optuženi se tereti i za nanošenje teških telesnih povreda koje su rezultirale smrću, jer je jetru presadio neodgovarajućim pacijentima. Sva tri pacijenta kojima je tako presađena jetra su preminula.

Njegov tim odbacio je optužbe da je manipulisao zdravstvenim kartonima pacijenata i tako ispravljene slao agenciji Eurotransplant u pokušaju da im smanji čekanje za jetru.

Hirurg, koji je u pritvoru od januara, mogao bi da provede najmanje tri godine u zatvoru, ako bude proglašen krivim.

Suđenje je prvo u nizu medicinskih skandala koji su izbili pre više od godinu dana i umanjili poverenje u sistem transploantacije u Nemačkoj. Više neregularnosti prijavljeno je u bolnicama u Minhenu, Lajpcigu i Regensburgu.

Tužilaštrvo tvrdi da su u takvim slučajevima žrtve oni pacijenti kojima je potrebniji organ i koji zbog toga mogu da umru.

Oko 12.000 pacijenata u Nemackoj nalazi se na listi čekanja za transplantaciju organa, ali je broj potencijalnih donora opao posle skandala.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track