VIDEO: Rusija organizovala prvi tenkovski bijatlon!
Foto: Youtube

70. godišnjice sukoba kod Prohorovke

VIDEO: Rusija organizovala prvi tenkovski bijatlon!

Planeta -
Tenkovi su na poliginu Alabino kod Moskve prošli stazu dugu 18,3 kilometara, gde su prelazili različite prepreke i gađali mete topovima i mitraljezima, na daljinama od 900 do 2.200 metara

RUSIJA - Posade ruskih tenkova T-72B iz Rusije i bivših sovjetskih republika izvele su prvi tenkovski bijatlon u istorji, na poligonu Alabino nedaleko od Moskvei. U finale su ušle posade tenkova iz ruske vojske, ukupno četiri iz svih vojnih distrikata, kao i po jedna posada iz armija Belorusije, Jermenije i Kazahstana.Tenkovi su tokom petodnevnog takmičenja savladavali vodene prepreke, kretali se po različitim terenima, gađali udaljene mete

Tenkovi su na poliginu Alabino kod Moskve prošli stazu dugu 18,3 kilometara, gde su prelazili različite prepreke i gađali mete topovima i mitraljezima, na daljinama od 900 do 2.200 metara. Za svaki promašaj tenk je morao da se vrati 500 metara, za kaznu.

Posle ove trke, Rusi su izabrali po jednu posadu iz svakog od četiri ruska vojna distrikta, koji su se u finalu takmičili sa kolegama iz Jermenija, Belorusije i Kazahstana.

Za takmičenje su izabrani tenkovi T-72B jer oni simbolišu oklopnu vojnu moć Sovjetskog saveza. Svaki tenk u finalu bio je obojen u različitu boju.

Sledeće godine se očekuju tenkovske posade iz SAD, Nemačke i Italije, najavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, a na ovogodišnje takmičenje pozvano je 46 vojnih atašea iz Moskve.

Bijatlon je organizovan povodom 70. godišnjice sukoba sovjetskih i nemačkih tenkova kod Prohorovke, u okviru Kurske bitke, najveće tenkovske bitke u istoriji. Na takmičenjeu je izveden i "ples tenkova", kojima se priključila i jedna samohodna haubica.

http://www.youtube.com/watch?v=xbqEjZWBJBQ
http://www.youtube.com/watch?v=pSXZY58pS6c

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track