VIŠE NIJE TAJNA: CIA izvela puč u Iranu zbog naftne kompanije

Srušili demokratski izabranog premijera

VIŠE NIJE TAJNA: CIA izvela puč u Iranu zbog naftne kompanije

Planeta -
Iranski premijer je 1953. godine razbesneo Veliku Britaniju pošto je odlučio da njegova zemlja preuzme upravu nad Anglo-iranskom naftnom kompanijom, pretečom "Britiš petroleuma"

VAŠINGTON - Američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) potvrdila je dugogodišnje sumnje da ona stoji iza svrgavanja prvog demokratski izabranog premijera Irana Mohameda Mosadega pre 60 godina.

Mosadeg je srušen u puču koji se dogodio kada je pokušao da nacionalizuje domaću naftnu kompaniju kojom su upravljali Britanci.

Potvrda o učešću CIA u rušenju demokratski izabranog premijera došla je šest decenija kasnije, pošto je Univerzitet Džordž Vašington po zakonu o dostupnosti informacija dobio dokumenta sa kojih je skinuta oznaka tajnosti, prenela je agencija Frans pres.

"Vojni puč kojim je srušen Mosadeg sproveden je pod nadzorom CIA, kao delo spoljne politike SAD", navodi se u dokumentu.

Iranski premijer je 1953. godine razbesneo Veliku Britaniju pošto je odlučio da njegova zemlja preuzme upravu nad Anglo-iranskom naftnom kompanijom, pretečom "Britiš petroleuma".

Britanci su u to vreme smatrali da je taj naftni resurs od vitalnog značaja za njihovu ekonomiju koja se oporavljala od Drugog svetskog rata.

Pošto je ušao u Belu kuću, američki predsednik Dvajt Ajzenhauer podržao je Veliku Britaniju u sporu, za razliku od njegovog prethodnika Harija Trumana koji se zalagao za kompromis dve strane.

CIA je svoju poziciju u svrgavanju iranskog premijera branila strahom od sovjetske invazije.

Američki predsednik Barak Obama izneo je 2009. godine slično priznanje o američkoj ulozi u rušenju Mosadega, ali to nije popravilo odnose dve zemlje jer je Iran tražio zvanično izvinjenje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track