Erdogan: Izrael iza puča u Egiptu!

Teške optužbe turskog premijera

Erdogan: Izrael iza puča u Egiptu!

Planeta -
Šef Turske vlade tvrdi da je jevrejska država svrgla s vlasti islamističkog predsednika Mohameda Morsija i da to može da dokaže

ANKARA - Podrška islamista iz Turske.Turski premijer Redžep Tajip Erdogan optužio je Izrael da stoji iza vojnog puča u kojem je svrgnut islamistički predsednik Egipta Mohamed Morsi. On je istakao da za to ima čvrste dokaze.Prijatelj s MorsijemErdogan, otvoreni kritičar jevrejske države, šokantnu izjavu dao je na sastanku svoje islamističke Partije pravde i razvoja (AKP).- Zapad je rekao da se demokratija ne vidi samo na izborima, iako izborni rezultati pokazuju nacionalnu svest, a to sada govore i za Egipat. I ko stoji iza svega toga? Stoji Izrael - naveo je turski premijer.On je dodao da ima dokaze za to što priča.- Na jednom forumu održanom 2011. u Francuskoj, pred izbore u Egiptu, na sastanku s ministrom odbrane jedan jevrejski intelektualac iz Francuske rekao je da i ako Muslimansko bratstvo dobije izbore, oni neće biti pobednici, jer demokratija nisu izbori. Eto to se sad i primenjuje - pojasnio je Erdogan i podsetio na slične pokušaje vojnog udara i u Turskoj, karakterišući takva nastojanja nedemokratskim.Takođe, premijer Turske je poručio da njegova zemlja ne može ostati pasivna na nasilje u Egiptu.Inače, Morsi je u junu 2012. položio zakletvu kao prvi demokratski izabrani predsednik Egipta, ali je prošlog meseca svrgnut u vojnom udaru, koji su podržali i demonstranti na ulicama. Erdoganova stranka razvila je prijateljske veze s Morsijem i Muslimanskim bratstvom. Nakon najnovijih sukoba u Egiptu između vojske i pristalica Mohameda Morsija, u kojima je krajem prošle nedelje poginulo skoro 2.000 ljudi, Turska je povukla svog ambasadora u Kairu, nakon čega je istom merom uzvratio i Egipat.I Maduro krivi JevrejeErdogan, međutim, nije jedini koji je Izrael okrivio za stanje u Egiptu. Pre njega je to uradio predsednik Venecuele Nikolas Maduro, koji je optužio Izrael i SAD da su kovali zaveru kako bi s vlasti svrgli Morsija, kao i da bi podstakli nerede u Siriji. Kao odgovor na egipatsku krizu, Karakas je takođe opozvao svog ambasadora iz Egipta.

Nikako ne voli Jevreje... Erdogan za krvoproliće u Egiptu okrivio izraelski režim
Nikako ne voli Jevreje... Erdogan za krvoproliće u Egiptu okrivio izraelski režim

Stari i novi vođa... Badi i Ezat
Stari i novi vođa... Badi i Ezat

Uhapšen vođa Muslimanskog bratstva, već postavili novogVrhovni vođa Muslimanskog bratstva Mohamed Badi (70) uhapšen je u Kairu, a ta islamistička politička grupa postavila je novog, privremenog vođu, Mahmuda Ezata (69), jednog od Badijevih pomoćnika. Badi je uhapšen u stanu blizu trga Raba el Adavija, poprištu najvećeg maskra u novijoj istoriji Egipta.Egipatsko pravosuđe je 10. jula naredilo Badijevo hapšenje zbog sumnje da je podsticao na nasilje, a za 25. avgust je zakazan početak suđenja šestorici najviših zvaničnika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja