TERORISTI: Bosanci na strani islamista ratuju u Egiptu

Ekstremisti iz Bosne uz Muslimansko bratstvo

TERORISTI: Bosanci na strani islamista ratuju u Egiptu

Planeta -
Državljani BiH uhapšeni u grupi od tridesetak ljudi u jednoj kasarni jer su učestvovali u krvavoj pobuni protiv vlasti i spremali napade u Kairu

KAIRO - Našli novi front pored Sirije.Islamski ekstremisti iz BiH uhapšeni su u jednoj kasarni u Egiptu nakon što sukod njih pronađeni laptopovi s instrukcijama za napade u Kairu. Oni su uhapšeni u grupi od tridesetak pripadnika Al Kaide i Muslimanskog bratstva i očekuje ih suđenje za terorizam i učestvovanje u krvavoj pobuni nakon svrgavanja Mohameda Morsija, u kojoj je stradalo oko 2.000 ljudi.Došli iz IstanbulaPrema navodima egipatskih sajtova, koji citiraju prilog egipatske televizije ONTV, teroristi su iz BiH u Egipat došli preko Istanbula, a egipatske policijske snage procenjuju da ih u afričkoj zemlji ima nekoliko stotina. U prilogu se navodi da je uhapšena grupa učestvovala u terorističkim napadima, ranjavanju i ubijanju egipatskih snaga bezbednosti i civila u oružanoj pobuni protiv vlasti. Snimak sa ONTV prikazuje ljude koji pričaju da su u Egipat došli iz Pakistana, Avganistana, BiH i još nekih zemalja još pre nekoliko meseci. Oni su se odmah priključili Muslimanskom bratstvu i kao njegovi članovi borili su se na ulicama protiv vojske, koja je svrgla islamističkog lidera.Da su u Egiptu uhapšeni državljani BiH, potvrđeno je i u Ministarstvu spoljnih poslova BiH. Nezavisne novine navode da je ambasador BiH u Egiptu Borivoj Marojević poslao diplomatsku notu egipatskom ministarstvu spoljnih poslova, od kojeg očekuje detaljnu informaciju o uhapšenima.Bore se u SirijiTakođe, zamenik ambasadora Egipta u BiH El Sajed Ibrahim rekao je Nezavisnim novinama da njegova zemlja ima dobru saradnju s vlastima BiH i da zajedno pokušavaju da utvrde identitet uhapšenih i okolnosti pod kojima se to dogodilo.Inače, ekstremisti s pasošem Bosne i Hercegovine bore se na strani pobunjenika u Siriji, a protiv režima predsednika Bašara el Asada. Takođe, oni učestvuju u terorističkim akcijama u svetu i obučavaju ekstremiste. Mediji u Bosni navode da je i Halid Šeik Mohamed, jedan od glavnih organizatora napada na SAD 11. septembra 2001. i jedan od vođa Al Kaide, imao državljanstvo BiH.

Nije kriv... Hosni Mubarak
Nije kriv... Hosni Mubarak

Mubarak od danas na slobodi?Egipatski sud juče je naložio puštanje na slobodu bivšeg predsednika Hosnija Mubaraka (85), tako da bi on već danas mogao da izađe iz zatvora. Međutim, još nije izvesno da li će on biti pušten, budući da su u prošlosti kad bi sud naložio njegovo puštanje, tužioci podizali nove optužnice kako bi ga zadržali u zatvoru.Hosniju Mubaraku se sudilo za korupciju, a optužbe su u vezi s navodima da je Mubarak primao poklone od egipatskog državnog dnevnika Al Ahram. Mediji u Kairu prenose da je njegova porodica uplatila novac koji odgovara vrednosti poklona koje je Mubarak navodno primio.Mubaraku se sudi i za saučesništvo u ubistvu demonstranata tokom protesta koji su doveli do njegovog svrgavanja 2011, posle 30 godina provedenih na vlasti. On je osuđen u junu prošle godine na doživotnu robiju zbog ubijanja demonstranata tokom Arapskog proleća, ali je posle uložene žalbe u januaru ove godine doneta odluka da se suđenje ponovi. Suđenje je ponovo počelo u maju, ali je Mubarak odslužio maksimalnu kaznu predviđenu za period uoči početka suđenja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track