UKINUT UŽIVO: Američki novinar kritikovao ruski zakon protiv gejeva
Foto: Youtube

Pometnja na TV Raša tudej

UKINUT UŽIVO: Američki novinar kritikovao ruski zakon protiv gejeva

Planeta -
Džejms Kiršik, pozvan da komentariše presudu Meningu i aferu Vikiliks, sam promenio temu i odgovarao na ono što ga nisu ni pitali pa isključen usred emsije

MOSKVA - Jedan američki novinar žestoko je kritikovao ruski zakon protiv homoseksualaca u direktnom programu TV Raša tudej na engleskom jeziku. Nakon toga je "ukinut".

Novinar Džejms Kiršik pozvan je sinoć na RT da komentariše presudu američkom vojniku Bredliju Meningu koji je osuđen na 35 godina zatvora zbog odavanja vojnih i diplomatskih tajni sajtu Vikiliks. Kiršik je, međutim, kazao da "ne može da ćuti o zlu", misleći na zakon o zabrani homoseksualne "propagande" pred maloletnicima za šta je zaprećena i zatvorska kazna.

"Pošto sam ovde, na propagandnom kanalu Kremlja, osuđujem taj užasni zakon koji je predsednik Vladimir Putin potpisao, a ruska Duma usvojila", rekao je novinar.

Kada ga je novinarka RT prekinula pitanjem o presudi Meningu, Krišik je uzvratio da ga "zaista ne interesuje da priča o Bredliju Meningu, već da želi da priča o užasnoj atmosferi homofobije" u Rusiji. Kiršik je onda napao novinare RT. "Vi lažete 24 sata dnevno o onome što se događa u SAD i ignorišete ono što se događa u Rusiji. Iskoristiću dva minuta da kažem istinu", nastavio je on. "Kako uspevate da zaspite noću? Treba da vas je sve na ovom kanalu sramota", poručio je američki novinar. Pošto nisu mogli da ga zaustave, on je isključen iz emisije.

Glavna urednica RT Margarita Simonijan jutros je na Tviteru nazvala američkog novinara "provokatorom". "Drug je odlučio da nas provocira u emisiji posvećenoj Bredliju Meningu. Mi smo ga ipak saslušali, ali smo potom odlučili da to nema nikakve veze sa temom", dodala je ona. "Sledeći put ćemo ga zvati da priča o pravima gejeva, a sad doviđenja", poručila je urednica.

Potez američkog novinara pozdravio je britanski glumac Stiven Fraj koji se otvoreno izjašnjava kao gej i koji je pozvao na bojkot Zimskih olimpijskih igara u Sočiju 2014. zbog spornog zakona. "To je zaista izvrsno! Artikulisano, posvećeno, hrabro, tačno ono što je bilo potrebno. Triput ura za Džejmsa!", napisao je glumac.

http://www.youtube.com/watch?v=MEV9O_O7EB8#t=127

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track