I CIA ŠTEDI: Arhivari istorijskih dokumenata podobijali otkaze
Foto: Rojters

Stisla kriza

I CIA ŠTEDI: Arhivari istorijskih dokumenata podobijali otkaze

Planeta -
Raspušteno je odeljenje koje poseduje dokumenta sa kojih je skinuta oznaka tajnosti o vrhunskim sovjetskim špijunima, o tajnoj avijaciji CIA u ratu u Vijetnamu, o kubanskoj raketnoj krizi

LOS ANĐELES - Američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) zatvorila je, radi uštede u budžetu, odeljenje koje se bavi arhiviranjem istorijskih dokumenata.

Raspušteno je odeljenje CIA koje poseduje dokumenta sa kojih je skinuta oznaka tajnosti o vrhunskim sovjetskim špijunima, o tajnoj avijaciji CIA u ratu u Vijetnamu, o kubanskoj raketnoj krizi i drugim najvažnijim operacijama. Poslove tog odeljenja preuzeće odsek koji je zadužen za zahteve na osnovu zakona o dostupnosti informacija od javnog značaja.

Portparol CIA Edvard Prajs (Edward Price) izjavio je da su poslovi jednog sektora prebačeni u nadležnost veće sekcije zbog veće efikasnosti i smanjenja troškova, ali da agencija ostaje privržena javnom interesu koji se ogleda u skidanju oznake tajnosti sa važnih istorijskih dokumenata.

List, međutim, prenosi da eksperti kritikuju CIA zbog zatvaranja odeljenja na koji su istraživači, naučnici, pravnici i istoričari upućeni svojim poslom. "Ovo je istinski gubitak za javnost", rekao je Mark Zaid, vašingtonski advokat, koji se često sporio sa agencijom, a njenu najnoviju odluku kao "veoma nesrećnu" ocenjuje i profesor na Kolumbija univerzitetu Robert Džervis. Losanđeleski dnevnik navodi i to da budžet CIA nije dostupan javnosti, pa samim tim nije poznato ni koliku će uštedu doneti ukidanje odeljenja za istorijsku građu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track