Ciganski kralj Florin Čoaba sahranjen u kovčegu sa klimom

Rumunski Romi u žalosti

Ciganski kralj Florin Čoaba sahranjen u kovčegu sa klimom

Planeta -
Umro je u nedelju od srčanog udara u 58. godini, a na čelu jedne od najvećih romskih populacija u Evropi naslediće ga jedan od njegovih sinova

SIBIJU - Florin Čoaba - kralj Cigana (58), snažni zagovornik obrazovanja siromašne romske dece, sahranjen je danas u Sibiju, u Rumuniji, u prisustvu hiljada onih koji su došli da mu odaju počast.

Na hiljade Roma došlo je na sahranu svog Kralja. Sahrana koja mu je priređena dostojna je pravog kralja. Dugačka povorka njegovih poštovalaca išla je iza kovčega sa klimom i staklenim poklopcem, duž šest kilometara kroz njegov rodni Sibiu u Transilvaniji.

Čoaba je umro u nedelju od srčanog udara u 58. godini, a na čelu jedne od najvećih romskih populacija u Evropi naslediće ga jedan od njegovih sinova.

Porodica Čoaba upravlja rumunskom romskom populacijom od 19. veka, a Florin je taj tron preuzeo od svog oca Jona, koji je tokom holokausta deportovan u Sovjetski Savez. Florin Čoaba dospeo je na naslovne strane svetskih medija kada je njegova 12-godišnja ćerka 2003. odbila da stupi u unapred ugovoreni brak i pobegla iz crkve.

Kritike EU koje su potom usledile, podstakle su "kralja Cigana" da počne Rome da ohrabruje da kasnije stupaju u brak.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track