Nasilni Bosanac izbegao deportaciju: Lomio ruke i glave, pa se sakrio iza porodice

Zakon štiti kriminalce

Nasilni Bosanac izbegao deportaciju: Lomio ruke i glave, pa se sakrio iza porodice

Planeta -
Sabaz je bio u zatvoru četiri godine, što znači da se “kvalifikovao” za automatsku deportaciju, prema zakonu koji kaže da stranci sa 12 meseci i duže boravka u zatvoru mogu biti izbačeni iz zemlje

Nasilni kriminalac iz Bosne i Hercegovine izbegao je deportaciju i izborio se da na osnovu prava na porodični život ostane u Velikoj Britaniji.

Sanel Sabaz (30) pretukao je jednog čoveka na ulici, slomivši mu ruku stolicom tokom svađe. U drugom slučaju, udarao je stanodavca u glavu dok se čovek nije onesvestio, da bi ga potom šutnuo u lice, navodi britanski list.

Sabaz je bio u zatvoru četiri godine, što znači da se “kvalifikovao” za automatsku deportaciju, prema zakonu koji kaže da stranci sa 12 meseci i duže boravka u zatvoru mogu biti izbačeni iz zemlje.

Međutim, kada je Houm ofis obavestio Sabaza da će biti deportovan, on se pozvao na Član 8. Evropske konvencije o ljudskim pravima, koji štiti njegovo pravo na privatnost i porodični život.

Njegovi advokati su istakli da bi se razdvajanjem Sabaza od njegovih roditelja, brata i rođaka u Britaniji prekršila njegoa prava, što znači da može da ostane u zemlji na neodređeno vreme.

Tereza Mej, ministarka unutrašnjih poslova Velike Britanije, prošle godine je pokušala da blokira pozivanja imigranata na Član 8, osim u slučaju posebnih okolnosti. Međutim, njene izmene pravila o imigraciji su ignorisane i sudovi i dalje dozvoljavaju zahteve na osnovu porodičnog života.

Sabaz, koji živi u Herfordu, došao je kao izbeglica u Britaniju sa ocem,1993. godine. I dalje ima državljanstvo Bosne i Hercegovine. U njegovom dosijeu, koji datira od aprila 2005, navode se napad, prodaja ukradene robe, prekršaji javnog reda i napad na policiju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track