EPIDEMIJA U BERANU: Povraća ih na stotine, infuziju primaju sedeći

Gužve po domovima zdravlja

EPIDEMIJA U BERANU: Povraća ih na stotine, infuziju primaju sedeći

Planeta -
Broj građana koji se javljaju lekarima se uvećava, tako da je juče do 14 sati dostigao blizu 800

PODGORICA - Epidemija stomačnih tegoba u Beranu ne jenjava, građani infuziju primaju sedeći, a da je epidemija uzrokovana vodom iz gradskog vodovda govori podatak da su svi pacijenti samo sa područja grada i gradskih naselja.

Broj građana Berana koji se javljaju lekarima Doma zdravlja zbog stomačnih problema se uvećava, tako da je juče do 14 sati dostigao blizu 800, javili su podgorički mediji.

Samo u prvoj smeni juče je pregledano preko 90 pacijenata i pružena im odgovarajuća zdravstvena nega."Na Dečjem odeljenju Opšte bolnice Berane, hospitalizovano je dvadesetoro dece, od čega dvoje u protekla 24 časa. Na Infektivnom odelenju Opšte bolnice radi hospitalnog lečenja zadržano je osam osoba starijih od 14 godina”, navodi se u poslednjem saopštenju uprave Doma zdravlja.

Sada kada se broj onih koji se javljaju lekaru penje do hiljadu, pretpostavlja se da se makar još toliko, ako ne i više leči samostalno. To bi značilo da je u Beranama od stomačnih bolesti obolelo skoro deset odsto stanovinka celokupne opštine, ili, preciznije, 20 odsto stanovnika gradskog područja.

Da je situacija u Beranu i dalje alarmantna govori i podatak da je uprava Doma zdravlja juče na svoj sajt postavila link preko koga se putem interneta mogao pogledati raspored rada izabranih lekara, sa brojevima mobilnih telefona, kako građani ne bi gubili vreme u čekanju po ordinacijama.

"Higijensko-epidemiološka služba Doma zdravlja Berane u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Crne Gore i juče je nastavila sprovođenje epidemiološkog anketiranja građana sa stomačnim tegobama, kao i uzimanje uzoraka od pacijenata za mikrobiološku dijagnostiku.

Građanima Berana preporučujemo da za piće koriste flaširanu ili prokuvanu vodu uz pojačane higijenske mere” kaže se u saopštenju iz Doma zdravlja.

Epidemija stomačnih bolesti velikih razmera, čiji uzrok još zvanično nije potvrđen, ali se dovodi u vezu sa neispravnom vodom iz gradskog vodovoda, buknula je iznenada proteklog vikenda.

Lekari Doma zdravlja, koji su se prvi našli na udaru, ulagali su i dalje ulažu nadljudske napore da zbrinu sve pacijente koji traže pomoć kod svojih izabranih doktora ili u hitnoj službi. Na infuzije se na periode kada je bila najveća gužva moralo čekati u redu, pa je bilo slučajeva da se, zbog manjka kreveta, daje i u sedećem položaju.U prilog činjenici da je epidemija uzrokovana vodom iz gradskog vodovoda govori podatak da su svi pacijenti samo sa područja grada i gradskih naselja koja se vodom snadbevaju sa ovog vodovoda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track