PRETI MU DOŽIVOTNA: Saifu al-Islamu sude za ubistvo!

Spremili optužnicu

PRETI MU DOŽIVOTNA: Saifu al-Islamu sude za ubistvo!

Planeta -
Saif al-Islam optužen je i pred Međunarodnim krivičnim sudom za ubistvo i pogubljenje civila prvih dana ustanka, a ukoliko bi bio proglašen krivim, mogao bi biti kažnjen doživotnim zatvorom

TRIPOLI - Glavni tužilac Libije Abdel-Kader Radvan izjavio je da su protiv sina bivšeg dugogodišnjeg libijskog lidera Moamera el-Gadafija, Saifa al-Islama, i nekadašnjeg načelnika obaveštajne službe Abdulaha al-Senusija, podignute optužnice za ubistvo u vezi sa građanskim ratom u toj zemlji 2011. godine!

Radvan je rekao da će njima suđenje za navodne zločine počinjene tokom Gadafijeve 42-godišnje vladavine i osmomesečnog rata u kom je svrgnut, početi 29. septembra. Saif al-Islam jedini je sin svrgnutog i ubijenog libijskog lidera koji je u zatvoru.

Tog dana, ukupno 28 predstavnika bivšeg režima pojaviće se na suđenju pod različitim optužbama - od ubistva, nelegalno formiranja oružanih grupa, podsticanje na silovanje i kidnapovanje. Prema rečima glavnog libijskog tužioca, vlasti su izdale više od 280 naloga za hapšenje onih koji se traže zbog sličnih optužbi. Radvanov pomoćnik, Al-Sedik al-Sur, izjavio je da je Al-Senusi priznao pomaganje u proizvodnji bombi u Bengaziju, gde je 2011. započeo ustanak. Pritom je dodao da "optuženi nisu podvrgnuti nikakvom obliku pritiska radi dobijanja priznanja".

Saif al-Islam optužen je i pred Međunarodnim krivičnim sudom za ubistvo i pogubljenje civila prvih dana ustanka, a ukoliko bi bio proglašen krivim, mogao bi biti kažnjen doživotnim zatvorom. Sudije tog međunarodnog suda saopštile su da suđenje Saifu Gadafiju u Libiji ne može biti fer i zatražile od vlasti da ga izruče Hagu. Međutim, Gadafijev sin ostaje u rukama jedne milicije koja ga je uhvatila u gradu Zintan, na zapadu zemlje dok je bežao u susedni Niger.

Saifu se sudi i za narušavanje državne bezbednosti, pokušaj bekstva iz zatvora i uvredu nove libijske zastave. Gadafijev sin je, pritom, izrazio želju da mu se sudi za navodne ratne zločine u Holandiji, tvrdeći da će suđenje u Libiji biti ravno ubistvu. Ostatak Gadafijeve porodice, uključujući Saifovu majku, sestru, dva brata i ostale, dobili su azil u Omanu 2012. godine, gde su stigli iz Alžira.

Američka novinska agencija navodi da je vladavina prava još uvek slaba u Libiji, da su sudovi paralisani i bezbednost na niskom nivou dok se umnožavaju "divlje" milicije. Libijske vlade su suviše slabe da ili obezbede prebacivanje Seifa u zatvor u Tripoliju ili da izvrše pritisak na milicije da ga predaju vlastima, dodaje AP.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track