POČELO ODBROJAVANJE: Vojni udar na Siriju do kraja nedelje!

SAD i Velika Britanija privode kraju pripreme

POČELO ODBROJAVANJE: Vojni udar na Siriju do kraja nedelje!

Planeta -
SAD i saveznici grupišu avione u britanskoj vojnoj bazi na Kipru, ali napad ne bi započeli bombardovanjem iz vazduha, već lansiranjem raketa sa vojnih brodova

AMERIKA - SAD i Velika Britanija privode kraju plan za "kazneni vojni udar" na Siriju do kraja nedelje. Rusija upozorava na "ozbiljne posledice".Predsednik SAD Barak Obama i britanski premijer Dejvid Kameron razgovarali su intenzivno telefonom o odgovoru sirijskom režimu zbog nvaodnih hemijskih napada i više nemaju sumnju da je napada zaista bilo i da iza njih stoji režim Bašara al Asada.

Obama je istakao da je 88 puta razgovarao sa svetskim liderima o ovoj temi, a najviše sa Kameronom sa kojim se čuo i sinoć, posle čega se oglasila britanska vlada navodeći da "lideri više nemaju sumnje da je bilo napada". Američka vojska je još od juče u punoj pripravnosti i, kako je rekao ministar odbrane Čak Hejgel, potpuno je spremna za napad, samo se čeka Obamino "zeleno svetlo".

Prema dostupni informacijama, SAD i saveznici grupišu avione u britanskoj vojnoj bazi na Kipru, ali napad ne bi započeli bombardovanjem iz vazduha, već lansiranjem raketa sa vojnih brodova. I američki potpredsednik Džozef Bajden je sinoć rekao da više "nema sumnje da je režim u Siriji koristio hemijsko naoružanje", što se tumači kao još jedan jasan signal da je napad neizbežan.

Pojavila se i informacija da je američka obaveštajna služba čula zvaničnika sirijskog ministarstva odbrane u paničnom telefonskom razgovoru sa komandantom jedinice za hemijsko oružje posle prošlonedeljnog smrtonosnog napada nervnim gasom u predgradju Damaska.

Rusija upozorava na destabilizaciju Bliskog istoka

Na drugoj strani, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov upozorio je da bi strana vojna akcija u Siriji destabilizovala tu zemlju i ceo Bliski istok, navodi se danas u saopštenju ruskog ministarstva spoljnih poslova. Kako se navodi, Lavrov je u telefonskom razgovoru sa specijalnim izaslanikom UN i Arapske lige za Siriju Lahdarom Brahimijem istakao da nema alternative političko-diplomatskom rešenju za Siriju.

On je rekao da će pokušaji da se situacija reši vojnim putem samo dovesti do dodatne destabilizacije situacije u Siriji i celom regionu.

Anglikanski poglavar upozorava Kamerona

Nadbiskup Kanterberijski apelovao je danas na britanskog premijera Dejvida Kamerona da "ne donosi ishitrene" odluke o vojnoj intervenciji u Siriji, upozoravajući da bi to moglo imati nepredvidive posledice širom muslimanskog sveta.

Džastin Velbi, poglavar anglikanske crkve koja ima 80 miliona vernika, rekao je da parlament mora biti siguran u činjenice pre nego što nešto preduzme u "zaista delikatnoj i opasnoj situaciji".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track