Džafri: Pobunjenici tri puta napali hemijskim oružjem
Foto: Reuters

Traži istragu UN

Džafri: Pobunjenici tri puta napali hemijskim oružjem

Planeta -
Džafri je zatražio od Bana da UN istraže tri napada pobunjenika koji su se dogodili u okolini Damaska 22., 24. i 25. avgusta, kad su sirijski vojnici udahnuli otrovni gas"

NJUJORK - Predstavnik Sirije u Ujedinjenim nacijama, Bašar DŽafari, zatražio je danas od generalnog sekretara UN-a Ban Ki-muna da naloži timu stručnjaka UN-a za hemijsko oružje, koji se trenutno nalaze u Damasku, da istraže tri slučaja napada pobunjenika, tokom kojih su, kako tvrdi DŽafari, sirijski vojnici udahnuli otrovni gas.

DŽafari je u razgovoru sa novinarima izjavio da je od Bana zatražio da "odmah ovlasti tim inspektora UN-a, koji se nalaze u Damasku, da istraže tri gnusna incidenta koji su se dogodili u okolini Damaska 22., 24. i 25. avgusta, kad su sirijski vojnici udahnuli otrovni gas", preneo je Rojters.

Netom pre izjave DŽafarija je okončan nezvanični sastanak pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN-a, čiji su zvaničnici raspravljali o predlogu Velike Britanije da SB usvoji nacrt rezolucije u kojoj će osuditi sirijsku vladu zbog nedavnog navodnog napada hemijskim oružjem u kojem je poginulo više stotina civila. Taj sastanak je održan iza zatvorenih vrata.

Iz kancelarije britanskog premijera Dejvida Kemerona je saopšteno da će Britanija tražiti "odobravanje neophodnih mera za zaštitu civila" u Siriji.

Vojna akcija je jedna od opcija koja može biti odobrena u okviru Člana 7. povelje UN.

Rezolucija će biti podneta na sastanku pet stalnih članica Saveta bezbednosti, napisao je Kameron na Tviteru.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track