ZAPAD NAŠAO RAZLOG: Asad koristio napalm!

Opravdanje za pokretanje humanitarne misije u Siriji

ZAPAD NAŠAO RAZLOG: Asad koristio napalm!

Planeta -
Vojska sirijskog lidera navodno upotrebila nedozvoljeno oružje protiv civila, tvrde pobunjenici; Režim u Damasku ima 8.000 pilota kamikaza spremnih da ruše američke i britanske avione u slučaju napada

DAMASK - Nove optužbe protiv režima u Damasku.Vojska sirijskog predsednika Bašara el Asada koristila je napalm i fosforne bombe protiv civila, tvrde pobunjenici. Asadovi protivnici - koji su ga već optužili da je upotrebio hemijsko oružje i ubio 1.300 ljudi, zbog čega je sasvim izvesna međunarodna vojna intervencija u Siriji - na internet su sada postavili fotografije ranjenih koji imaju strahovite povrede i tvrde da su one nastale zbog korišćenja nedozvoljenog oružja.Napad na AlepoSirijska opozicija navodi da je u ponedeljak izveden stravičan napad na predgrađe grada Alepa i da su u njemu korišćeni napalm i fosforne bombe. Na fotografijama, koje su obišle svet, mogu se videti strašne opekotine civila.Nove fotografije pojavile su se nakon što je Turska na granicu sa Sirijom poslala svoje eksperte, koji treba da istraži navode o upotrebi hemijskog oružja. Naime, mnogo izbeglica iz Alepa prešlo je granicu s Turskom, a neki od njih imaju teške povrede.- Došli su ljudi sa strašnim opekotinama i njih smo testirali na hemijsko oružje. Rezultate još čekamo. Čuli smo priče o korišćenju fosfornih bombi i napalma, ali još to ne mogu da potvrdim jer čekamo rezultate uzoraka koje smo prikupili - rekao je Mustafa Ajdogdu iz turskog Direktorata za katastrofe i hitno reagovanje.Pored turskog, ekspertski tim UN već se nekoliko dana nalazi u Siriji i prikuplja dokaze o upotrebi nedozvoljenog oružja, a juče su svoj boravak produžili do subote.U međuvremenu, dok se Zapad sa SAD, Britanijom i Francuskom na čelu sprema za napad na Siriju uveren da je Asadova vojska koristila hemijsko oružje, čelnici sirijskog režima prete kamikazama. Britanski mediji prenose da je neimenovani sirijski oficir izjavio da je 8.000 pilota koji će dati život za domovinu spremno da sruši neprijateljske avione.Brigade samoubica- Ukoliko neprijateljski vojni avioni uđu u naš vazdušni prostor, dočekaće ih pravi pakao. Ako artiljerijom ne budemo uspeli da oborimo zapadne letelice, imamo vojne pilote koji su spremni da ih rasture u vazduhu - navodno je izjavio sirijski oficir.

http://www.youtube.com/watch?v=0l4lYnjS-1w
Užas... Opekotine na telima ranjenih ukazuju na napalm
Užas... Opekotine na telima ranjenih ukazuju na napalm

Zalihe... Jevreji kupuju zaštitu
Zalihe... Jevreji kupuju zaštitu

Rusija šalje dva broda na MediteranRusija, koja se, zajedno s Kinom, oštro protivi međunarodnoj intervenciji u Siriji, šalje dva broda u istočni Mediteran kako bi pojačala prisustvo svoje mornarice u tom delu sveta. Antipodmornički razarač i nosač raketa biće upućeni narednih dana ka Siriji jer, prema mišljenju vojnih zvaničnika, situacija „zahteva prilagođavanja u mornarici“.Rusi su se na taj potez odlučili nakon što je Amerika u Mediteranu blizu Sirije razmestila svoja dva razarača, a dva nosača aviona u Golfskom zalivu stavila u stanje pripravnosti. Takođe, Britanija je poslala svoje borbene avione „tajfun“ u bazu na Kipru, dok su Francuzi razmestili dve fregate i jedan nosač aviona blizu Sirije.

Pet miliona Izraelaca nabavilo gas-maskeIzraelci, čija se zemlja graniči sa Sirijom, užurbano nabavljaju gas-maske u strahu od onoga što se može dogoditi ukoliko zapadna koalicija napadne njihove susede. Prema nekim podacima, oko pet miliona Izraelaca, što je oko 60 odsto populacije, dosad je nabavilo gas-maske.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track