SAD GUBI SAVEZNIKE: Obamin besmisleni rat!

Malo kome je do rata

SAD GUBI SAVEZNIKE: Obamin besmisleni rat!

Planeta -
Barak Obama ostao je bez Britanaca kao glavnih saveznika za vojnu avanturu u Siriji, dok francuske vlasti, uprkos protivljenju tamošnje javnosti, podržavaju plan napada na sirijsku vojsku

AMERIKA - Barak Obama, predsednik SAD, ostao je bez Britanaca kao glavnih saveznika za vojnu avanturu u Siriji, dok ratoborne francuske vlasti, uprkos protivljenju tamošnje javnosti, podržavaju plan napada na sirijsku vojsku.

Posle neočekivane odluke britanskog parlamenta u četvrtak uveče da odbaci predlog vlade premijera Dejvida Kamerona o učešću u eventualnoj akciji protiv režima sirijskog predsednika Bašara el Asada i saopštenja nemačke vlade da ne razmatra vojno angažovanje protiv Sirije, Vašingtonu je ostao Fransoa Oland, francuski predsednik, kao jedini značajniji saveznik.

Oland je najavio da bi vojni napad na Siriju mogao da bude pokrenut do srede, 4. septembra, i poručio da iznenađujuća odluka britanskog parlamenta neće uticati na stav vlade u Parizu po tom pitanju.

"Sve opcije su na stolu. Postoji nekoliko zemalja koje imaju kapacitete da preduzmu odgovarajuće mere, a jedna od njih je Francuska. Odluke ćemo donositi u bliskoj saradnji s našim saveznicima", kazao je Oland.

Ministar spoljnih poslova Turske, još jedne saveznice SAD, Ahmet Davutoglu izjavio je juče da obaveštajni podaci koje je prikupila Ankara pokazuju da "nema sumnje da su snage sirijskog predsednika odgovorne za napad hemijskim oružjem prošle nedelje“.

Zanimljivo je da ovog puta Poljska, tradicionalno proamerički orijentisana, nije voljna da podrži akciju, pa je premijer Donald Tusk jasno izrekao protivljenje vojnom angažovanju Varšave u sirijskom građanskom ratu u kojem pobunjenici već dve i po godine bez uspeha pokušavaju da sruše Asadov režim. Čak se i Irak, država koja je još dobrim delom vojno zavisna od SAD, usprotivila vojnoj intervenciji u Siriji, kao i Pakistan, još jedan bitan američki saveznik, i Južna Afrika i Jordan. O tome javljaju kineski mediji koji likuju što se planirana američka koalicija osipa.

Obama se juče u Beloj kući sastao sa istaknutim savetnicima za bezbednost da bi razgovarali o planovima za moguću vojnu akciju protiv Sirije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja