HAOS U VUKOVARU: Nasrnuli na policiju pa čekićem razbili ćiriličnu tablu
Foto: Tanjug

Silom na ćirilicu

HAOS U VUKOVARU: Nasrnuli na policiju pa čekićem razbili ćiriličnu tablu

Planeta -
Oko 30 predstavnika Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara koji su i ranije najavili da će skidati dvojezične table, protestuju ispred svih zgrada na kojima se ploče postavljaju
1 / 10

VUKOVAR - Predsednik Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić raspustio je demonstrante čime je okončan današnji protest zbog postavljanja tabli na latiničnom i ćiriličnom pismu na javnim ustanovama u Vukovaru, ali je najavio da će se sutra ponovno okupiti ukoliko osvanu nove dvojezične ploče.

On je naglasio da je Vukovar multietični grad i da niko nikoga ne sprečava da postupke vodi na svom jeziku, da vadi dvojezična dokumenta..., ali da su dvojezične ploče "poniženje za Vukovar" i da u tom gradu "nisu prihvatljive".Josić je poručio da će se, kako je i najavljivano, dvojezične ploče u Vukovaru skidati i ubuduće i upozorio sve hrvatske političare da "dobro razmisle" i da "dobro paze šta rade".

Na javnim ustanovama u Vukovaru jutros je počelo postavljanje dvojezičnih tabli na latiničnom i ćiriličnom pismu, da bi nešto kasnije došlo do odlaganja jer postavljanje ometa grupa građana i predstavnika Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara koji su prvo ispred zgrade Poreske uprave čekićem razbili i skinuli ploču, a potom je odstranili i sa zgrade vukovarske policije.

"Na zgradu državne uprave pokušano je postavljanje ploča, ali zbog demonstranata postavljanje je odloženo i u ovom trenutku ne mogu reći hoće li biti i kada postavljene", potvrdio je predstavnik vukovarsko-sremske Kancelarije državne uprave Goran Bošnjak.

Hrvatska štampa prenosi da su demonstranti nasrnuli na policajce i čekićem prvo razbili ploču ispred Poreske uprave. Zagrebački dnevnik precizira da je oko 11 sati više od 50 demonstranata došlo pred zgradu Poreske uprave, ispred koje je stajalo sedam pripadnika interventne policije među kojima i dve žene.

"Odjednom su nasrnuli na njih, saterali ih uz stakleni zid i čekićem razbili i skinuli sa zgrade dvojezične ploče s natpisom poreske uprave. Trajalo je to oko minut i po, nakon čega su se demonstranti povukli, kao i policajci od kojih je jedan u guranju zadobio povredu i povukao se držeći se za vrat, dok se jedna policajka bolno držala za rame", objavio je hrvatski list.

Nakon što su skinuli ploču nezadovoljni građani su krenuli prema zgradi Policijske stanice gde ih, prenosi Hina, 20-tak policajaca nije uspelo da spreči u nameri da nasilno uklone ploču. U naguravanju, koliko su novinari uspeli da vide, nije bilo povređenih.U ranim jutarnjim satima dvojezične ploče postavljene su na zgradama Policijske stanice i Poreske uprave, isti čin sprečen je na zgradi Kancelarije državne uprave Vukovarsko-sremske županije.

Naime, po saznanju da je počelo postavljanje ploča s ćiriličnim natpisima ispred Kancelarije državne uprave počeli su se skupljati Vukovarci i članovi Štaba za obranu hrvatskog Vukovara.Stigli su i pripadnici interventne policije tako da je od sedam časova zgrada na određeni način blokirana, a oko nje se nalazi 50-ak policajaca i otprilike stotinjak građana, dok je nekoliko vukovarskih žena selo na put u Županijskoj ulici i blokiralo saobraćaj.Policija čuva i zgrade svoje stanice, kao i Poresne uprave. Bošnjak je poručio da se čekaju dalje instrukcije iz nadležnog Ministarstva ave, a iz Štaba poručuju da je ovo tek početak blokade, prenosi "Jutarnji".

Ustavni zakon o zaštiti prava nacionalnih zajednica i manjina nalaže da svaka nacionalna manjina koja čini više od trećine stanovništva neke lokalne samouprave ima pravo da na njenom jeziku i pismu budu postavljeni javni natpisi i oznake.

Prema poslednjem popisu stanovništva, u Hrvatskoj ima oko 20 opština i gradova u kojima pripadnici srpske manjine čine više od trećine stanovništva. Najveći otpor prema ćirilici prisutan je u Vukovaru i potiče uglavnom od desnih stranaka i udruženja veterana poslednjeg rata. Iz Vlade Hrvatske koju prevodi Socijaldemokratska partija više puta su poručili da će ploče s dvojezičnim natpisima biti postavljene gde god za to ima potrebe, pa tako i u Vukovaru.

Povređena 4 policajca

Četiri policijaca povređena su danas u protestu protiv postavljanja dvojezičnih tabli u Vukovaru, saopštila je policija. Do završetka protesta u 12.20 niko od učesnika protesta nije priveden, prenose lokalni mediji. Prema policijskim informacijama, povređena su dva policijaca i dve policajke kada su demonstranti sa zgrada Poreske uprave, policije i zgrade državne uprave silom skidali jutros postavljene table na latiničnom i ćirličnom pismu.

Ministar uprave Arsen Bauk izjavio je da su dvojezične table postavljene na zgradama nekoliko institucija u skladu s najavama. On je ocenio da današnji događaji imaju političke motive. Oko 100 demonstranata u Vukovaru na silu je skinulo jutros postavljene ploče ispisane ćiriličnim i latiničnim pismom. Table su prvo razbijene čekićem, a potom skinute. Iz "Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara" najavili su na konferenciji za novinare da će "Vukovar do petka proključati".

http://www.youtube.com/watch?v=67uXZrjdYcc

http://www.youtube.com/watch?v=w-F68sGUQhM

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track