Ivo Josipović u oktobru u Srbiji

Zvanična poseta

Ivo Josipović u oktobru u Srbiji

Planeta -
Poseti Beogradu prethode posete Crnoj Gori, Makedoniji i Kosovu - od 3. do 7. septembra

ZAGREB - Predsednik Hrvatske Ivo Josipović najavio je da u oktobru dolazi u zvaničnu posetu Srbiji tokom koje će razgovatari sa kolegom Tomislavom Nikolićem i naveo da se razgovara o konkretnom datumu, dok će toj prethoditi poseta Crnoj Gori, Makedoniji i Kosovu - od 3. do 7. septembra.

Josipović je rekao da se razgovara o konkretnom datumu posete Beogradu i naglasio da se nada da će u Srbiju doći u "desetom mesecu".

"To je vrlo važan put, jer nakon dobre saradnje i razvoja odnosa za vreme predsednika Tadića (Borisa) sada treba nastaviti taj trend, predsednik Nikolić je pokazao dobru volju. I taj susret bi trebalo da bude podsticaj da se svi ti brojni problemi krenu još brže rešavati", naveo je hrvatski predsednik.

Pre dolaska u Beograd, prenosi Hina saznanje iz Kancelarije predsednika, Josipović će tokom razgovora sa najvišim zvaničnicima Crne Gore, Makedonije i Kosova potvrditi podršku Hrvatske proširenju Evropske unije na celu jugoistočnu Evropu.

Među temama razgovora svakako će biti i nastavak privredne saradnje, a plan poseta predviđa da Josipović sutra prvo doilazi na Cetinje gde će se sastati sa kolegom po dužnosti Filipom Vujanovićem.Zatim će otići u Podgoricu gde će razgovarati s predsednikom crnogorskog parlamenta Rankom Krivokapićem i predsednikom vlade Milom Đukanovićem.

U sredu će se u Donjoj Lastvi sastati s Hrvatima koji žive u Crnoj Gori, da bi u popodnevnim satima doputovao u Makedoniju gde će mu domaćin, predsednik Đorđe Ivanov, prirediti svečani doček.Dan kasnije uslediće sastanak s predsednikom Sobranja Trajkom Veljanoskim i premijerom Nikolom Gruevskim, kao i sa predstavnicima zajednice Hrvata u Makedoniji.

Tokom prve službene posete Kosovu, Josipović će u petak razgovarati s kosovskom predsednicom Atifetom Jahjagom, a zatim će se sastati s predsednikom vlade Hašimom Tačijem i predsednikom parlamenta Jakupom Krasnićijem. Takođe, razgovaraće s članovima hrvatske zajednice u Janjevu.

U subotu, završnog dana posete, Josipović će se sastati s vojnicima Drugog hrvatskog kontingenta misije Kfora i posetiti Dečane.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track