Obama bivšeg protivnika moli da mu da podršku!
Foto: Reuter

Nosači idu ka Siriji, predsednik SAD moli za pomoć

Obama bivšeg protivnika moli da mu da podršku!

Planeta -
Preokret Barak Obama rešio da pomoć zatraži od Džona Mekejna, predstavnika republikanaca i protivkandidata s predsedničkih izbora 2008.

VAŠINGTON - Došla maca na vratanca.Nosač aviona „Ju-es-es Nimic“ i još četiri broda u njegovoj pratnji ušli su juče u Crveno more, saopštili su američki vojni zvaničnici, opisujući ovaj potez kao „mudro planiranje“ u slučaju vojne akcije protiv Sirije zbog navodnog korišćenja hemijskog oružja. Istovremeno, ruski izviđački brod „Prijazovje“ uplovio je u Sredozemno more i krenuo u misiju „prikupljanja informacija na području eskalacije konflikta“.Američki predsednik rešio je da radi podrške Kongresa razgovara i sa senatorom Džonom Mekejnom, uticajnim republikancem i nekadašnjim protivnikom na predsedničkim izborima 2008.Mekejn oprezanMekejn i njegova stranačka koleginica Lindsi Grejem izjavili su juče nakon sastanka s Obamom da bi „u ovom trenutku bilo teško izvesti vojnu intervenciju u Siriji“. Mekejn i Grejemova su istakli da će Obama morati da predstavi „čvrste argumente“ ako želi da ubedi američki Kongres da podrži napad na režim predsednika Bašara el Asada. Republikanci su kazali novinarima u Beloj kući da akciju otežava to što je Obamin kabinet „javno saopštio“ nameru da napadne Siriju, zbog čega El Asad „pomera svoje trupe“. Mekejn je dodao da će predsednik SAD morati da ubedi poslanike u Kongresu da je napravio zaokret u odnosu na „politiku nemara“ prema Siriji u prethodne dve godine.Da je Obami veoma važno mišljenje Mekejna, pokazuje i podatak da je Bela kuća spremna da prepravi formulaciju nacrta rezolucije kojom se odobrava upotreba vojne sile u Siriji kako bi umirila strahovanja poslanika, saopštio je juče neimenovani zvaničnik.Kockanje- Ukoliko Obama ne dobije podršku Kongresa, to će biti katastrofalno za američkog predsednika. Međutim, odluka da deluje bez podrške UN, bez Britanije, bez Kongresa i podrške američkog naroda, bila bi izuzetno neprijatna za čoveka koji je stupio na dužnost uz obećanje da će okončati ratove SAD u inostranstvu - smatra urednik britanskog javnog servisa za Severnu Ameriku Mark Mardel.

Putin predlaže da delegacija Dume poseti SADPredsednik Rusije Vladimir Putin predložio je da delegacija poslanika Dume poseti SAD da bi s članovima Kongresa razgovarali o Siriji.Kremlj se protivi intervenciji protiv režima Bašara el Asada, dok Vašington optužuje Rusiju za pružanje vojne pomoći Asadu tokom građanskog rata.

NeubedljivoRusiju uopšte nisu ubedili dokazi SAD i njihovih saveznika, poručio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.- Dokazi koji su nam predstavljeni ranije, kao i najnoviji dokazi naših američkih partnera, Britanaca i Francuza, ni najmanje nam nisu uverljivi - rekao je Lavrov.Sličan stav ima i Kina, čija je vlada poručila da nijedna strana ne treba da žuri i prejudicira rezultate istrage UN.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track