Nemačka obaveštajna agencija: Imamo dokaze da je Asad naredio napad

BND podržao američke navode

Nemačka obaveštajna agencija: Imamo dokaze da je Asad naredio napad

Planeta -
Eksperti BND su zaključili da je sarin korišćen u velikim količinama zbog čega je bilo toliko žrtava

BERLIN - Nemačka obaveštajna agencija raspolaže sa dovoljno dokaza koji potvrđuju da je sirijski predsednik Bašar Asad naredio napad hemijskim oružjem u predgrađu Damaska.

Šef nemačke Savezne obaveštajne službe (BND) Gerhard Šindler podržao je američke navode da je Asadova vlada naredila napad na istočno predgrađe Damaska 21. avgusta, objavio je nemački nedeljnik "Špigl".

Šindler je rekao da je, posle sveobuhvatne analize, njegovo ministarstvo pretpostavilo da je Asadov režim počinilac hemijskog napada u kom je na stotine ljudi poginulo.

Kako je prenela je televizija"Raša tudej", Šindler je navodno na sastanku kazao da je jedino sirijska vlada imala sarin.

Eksperti BND su zaključili da je sarin korišćen u velikim količinama zbog čega je bilo toliko žrtava.

Asad je, prema navodima "Špigla", odlučio da upotrebi otrovni gas jer je to bila odlučujuća bitka za prestonicu, a sarin je trebalo da posluži da samo odbije pobunjenike, ali ga je vojska greškom upotrebila previše.

BND je, takođe, zaključio da su jedino stručnjaci sirijske vlade mogli da mešaju sarin i stave ga u male rakete. To je navodno učinjeno nekoliko puta pre napada.

Prema navodima "Špigla", BND je predstavio nove dokaze pošto je presreo komunikacije između visokih zvaničkika Hezbolaha i iranske ambasade. U snimljenom razgovoru, doktor opisuje detalje simptoma pacijenta, koji su specifični za izloženost međunarodno zabranjenom gasu.

Nemačka obaveštajna agencija je bila iznenađena kada je čula da je zvaničnik Hezbolaha rekao da je Asad "pukao" i načinio veliku greešku jer je naredio upotrebu otrovnog gasa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track