PUTIN ZAPADU: Ne krećite na Siriju!
Foto: Rojters

Klimavi dokazi

PUTIN ZAPADU: Ne krećite na Siriju!

Planeta -
Ruski predsednik ne isključuje mogućnost da podrži upotrebu sile u Siriji u UN ako postoji objektivan dokaz da je Asadov režim upotrebio hemijsko oružje protiv svog naroda

NOVO-OGARJOVO - Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je Zapad da ne preduzima jednostranu akciju u Siriji, ali je, takođe, rekao da Rusija "ne isključuje mogućnost da podrži rezoluciju UN o kaznenim vojnim napadima ako se dokaže da je Damask upotrebio otrovni gas protiv sopstvenog naroda.

On je kazao da bi bilo "besmisleno" da vlada sirijskog predsednika Bašara Asada upotrebi hemijsko oružje u trenutku kada ima nadmoć nad pobunjenicima.

"S naše tačke gledišta izgleda potpuno apsurdno da bi oružane snage, koje su sada u ofanzivi i u nekim oblastima su opkolile tzv. pobunjenike, u takvim okolnostima počele da koriste zabranjeno hemijsko oružje znajući da bi to moglo biti upotrebljeno kao izgovor za sankcije protiv njih, uključujući upotrebu sile", dodao je Putin.

Obamina administracija kaže da je 1.429 ljudi poginulo u hemijskom napadu 21. avgusta na predgrađe Damaska. Prema drugim procenama žrtava je bilo manje, a Asadova vlada za taj napad optužuje pobunjenike. Inspekotri UN čekaju rezultate laboratorijskih analiza na uzorcima tkiva i zemljišta koje su prikupili u Siriji kako bi mogli da završe izveštaj.

"Ako postoje dokazi da je upotrebljeno hemijsko oružje i da ga je uptrebila regularna vojska, taj dokaz bi trebalo dostaviti Savetu bezbednosti UN. I taj dokaz mora biti uverljiv, a ne sme biti zasnovan na glasinama i informacijama koje su specijalne službe prikupile prisluškivanjem razgovora i sličnim metodama", istakao je on.

Ruski predsednik je rekao da čak i u SAD ima stručnjaka koji smatraju da dokazi koje je administracija predstavila ne izgledaju uverljivo i ne isključuju mogućnost da je opozicija izvela unapred smišljenju provokaciju pokušavajući da svojim sponzorima pruži izgovor za vojnu intervenciju.

On je uporedio dokaze koje je predstavio Vašington sa lažnim podacima o oružju za masovno uništenje koje je Bušova adminstracija upotrebila da opravda invaziju na Irak 2003."Ispostavilo se da su svi ovi argumetni neodrživi, ali su upotrebljeni za pokretanje vojne akcije za koju su mnogi u SAD rekli da predstavlja grešku. Zar smo to zaboravili?", dodao je Putin.

On je istakao da "ne isključuje" mogućnost da Rusija podrži upotrebu sile u Siriji u UN ako postoji objektivan dokaz da je Asadov režim upotrebio hemijsko oružje protiv svog naroda.Ali Putin je ozbiljno upozorio Vašington da ne preduzima vojnu intervenciju bez odobrenja UN jer bi to bila agresija. On je kazao da je "prerano" reći šta bi Rusija uradila ako bi SAD napale Siriju.

"Mi imamo predstavu o tome šta ćemo i kako ćemo uraditi u slučaju da se situacija razvije u pravcu upotrebe sile. Imamo svoje planove", kazao je ruski predsednik.

Putin je, takođe, rekao da je Rusija dostavila Siriji neke delove antiraketnog sistema S-300, ali ne sve i da je isporuka, za sada, obustavljena. On je precizirao da je to "veoma efikasno oružje". "Ali ako vidimo da se krše postojeće međunarodne norme mi ćemo razmisliti kako da postupamo ubuduće, naročito u pogledu snabdevanja određenih regiona u svetu tako osetljivim oružjem", dodao je Putin.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track