Asanž tužio Nemačku

Nestao mu i kofer sa dokazima

Asanž tužio Nemačku

Planeta -
Osnivač Vikiliksa kaže da je bio pod prismotrom američke vojne obaveštajne službe u Berlinu krajem decembra 2009, a kao posledica toga u SAD je osuđen Bredli Maning zbog odavanja vojnih tajni

BERLIN - Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž podneo je tužbu protiv Nemačke tvrdeći da ga je jedan američki obaveštajac špijunirao za vreme jedne konferencije u Berlinu pre četiri godine, javili su danas nemački mediji.

Asanž kaže da je bio pod prismotrom američke vojne obaveštajne službe u Berlinu krajem decembra 2009, a kao posledica toga u SAD je osuđen Bredli Maning zbog odavanja vojnih i diplomatskih tajni Vikiliksu.

Asanž smatra da su takve špijunske aktivnosti nezakonite u Nemačkoj, preneli su nemački mediji. List "Zidojče cajtung" piše da se Asanž žalio kancelariji federalnog tužilaštva u Karlsrue, gde nisu bili dostupni za komentar.

Mediji su izvestili da je Asanž spreman da o tome svedoči preko video linka iz ambasade Ekvadora u Londonu, gde je našao utočište od juna 2012. godine kako bi izbegao deportaciju Švedskoj gde ga traže zbog navodnog seksualnog napada.

Asanž je odbacio te tužbe i rekao da iza toga stoji ideja da se izruči u SAD, gde žele da ga izvedu pred sud zbog objavljivanja na stotine hiljada poverljivih američkih diplomatskih poruka i odavanja vojnih tajni iz iračkog i avganistanskog rata, preneo je AFP.

Asanž je juče zatražio od švedske policije da istraži šta se desilo sa koferom koji mu je, kako sumnja, ukraden na stokholmskom aerodromu Arlanda kada je putovao iz Švedske u Nemačku 2010. godine.

Asanžov advokat Per Samuelson je saopštio da je u ime klijenta podneo krivičnu prijavu policiji.

Kako je ukazala agencija AP, krivična prijava je podneta dan uoči najavljene posete američkog predsednika Baraka Obame Švedskoj. Iz Vikiliksa su najavili da će slične prijave biti podnete i u drugim zemljama, uključujući Nemačku i Dansku.

U prijavi se navodi da se u koferu nalazio i laptop sa materijalom Vikiliksa, kao i "dokazi o ratnim zločinima" koje su navodno počinile američke snage u Avganistanu. Asanž tvrdi da mu je kofer nestao 27. septembra 2010. godine.

Nešto ranije, Raša tudej je prenela da je Asanž zatražio od švedske policije da istraži navode o nezakonitom američkom delovanju u EU protiv tog sajta, uključujući zaplenu njegove lične imovine.

Asanž je, u prijavi na 48 strana podnesenoj policiji, predočio dokaze o istrazi koju je američka vojna obaveštajna služba vodila protiv Vikiliksa i njega lično od 2009. godine, kao i o istrazi koju je prošle godine pokrenuo Federalni istražni biro (FBI).

"Tema ove prijave obuhvata dva događaja u koja su umešane Švedska i Nemačka, u okviru javnosti poznatih aktivnosti FBI protiv Vikiliksa u Velikoj Britaniji, Danskoj i na Islandu od 2009. godine do sada", navedeno je u dokumentu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track