NOVI HLADNI RAT: Putin neće da sedi pored Obame!
Foto: REUTERS

Napeto zbog Sirije

NOVI HLADNI RAT: Putin neće da sedi pored Obame!

Planeta -
Kako rastu tenzije oko mogućeg napada SAD na Siriju, promenjen je i plan sedenja na samitu G20
1 / 6 Foto: REUTERS

RUSIJA - Kako rastu tenzije oko mogućeg napada SAD na Siriju, promenjen je i plan sedenja na summitu G20.

Navodno je sve prilagođeno tome da se napravi veći fizički razmak između domaćina samita, ruskog predsednika Vladimira Putina i američkog predsednika Baraka Obame.

Uoči sastanka čelnika vodećih svetskih lidera u Sankt Peterburgu Putin je upozorio da bi bilo kakva vojna akcija na Siriju bez dozvole UN bio jasan znak agresije. Neslaganje oko Sirije odnose Rusije i SAD dovelo je do najniže točke još od vremena "Hladnog rata".

Ali, čini se da se Obama na to ne obazire. I dalje želi da istraje u tome da se odgovarajućom vojnom intervencijom odgovori na napad hemijskim oružjem iza kojeg, uveren je Obama, stoji sirijski predsednik Bašar al-Asad. Obama tvrdi da je u pitanju međunarodni ugled i kredibilitet SAD.

Obama i Putin se rukovali

Predsednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Barak Obama, danas su se pozdravili i rukovali na početku samita G20 u Sankt Peterburgu. Obamin blindirani automobil bio je među poslednjima koji su pristigli i koje je dočekao i pozdravio Putin na početku samita, a što je neuobičajeno na vozilu su se nalazile i američka i ruska zastavica, prenele su agencije.

Putin je sa rukama na leđima čekao da iz automobila izađe Obama, koji je potom pružio ruku ka ruskom domaćinu nakon čega su se dvojica lidera rukovala i razmenila par reči, uz osmehe za kamere i mnogobrojne predstavnike medija, prenosi AFP. Britanski list "Gardijan" opisao je, međutim, ovo rukovanje kao "nelagodno".

Nije predviđen bilateralni sastanak dvojice lidera, ali su zvaničnici ostavili otvorenu mogućnost da tokom samita dođe do manje formalnog susreta i razmene mišljenja. Obama, koji je u Rusiju doputovao nakon posete Švedskoj, sleteo je na aerodrom Pulkovo uoči otvaranja samita G20, prenela je agencija AFP.Ruski predsednik Vladimir Putin danas je najavio da će lideri G20 razgovarati o Siriji tokom večere, u nastojanju da se prevaziđu oštre podele oko planiranog američkog napada na režim predsednika Bašara al Asada.

http://www.youtube.com/watch?v=_B4HfEFxf7Q

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track