ODMAZDA: Iranci spremaju napade u Iraku ako SAD udare na Siriju

Presretnuta prepiska

ODMAZDA: Iranci spremaju napade u Iraku ako SAD udare na Siriju

Planeta -
Jedna od meta verovatno bi bila Ambasada SAD u iračkoj prestonici

VAŠINGTON - SAD su presrele nalog jednog iranskog zvaničnika koji je poručio ekstremistima u Iraku da napadnu američke interese u Bagdadu u slučaju da američka administracija pokrene vojni udar na Siriju.

Kako tvrde neimenovani američki zvaničnici, na koje se ovaj list poziva, jedna od meta bi verovatno bila ambasada SAD u iračkoj prestonici.List piše da je poruku šiitskim grupama u Iraku, koje podržava Iran, uputio šef odreda Kods iranske Revolucionarne garde i da je ona presretnuta proteklih dana.

Iranski zvaničnik je te grupe obavestio da budu u pripravnosti da odgovore silom u slučaju bilo kakvog vojnog udara SAD na Siriju.Istovremeno, Stejt department je juče uputio upozorenje američkim državljanima da izbegavaju putovanje u Irak, osim ukoliko to nije "neophodno", javio je Rojters.

"Putovanje u Iraku i dalje je opasno s obzirom na bezbednosnu situaciju", navodi se u saopštenju Stejt departmenta i upozorava da su brojne pobunjeničke grupe, uključujući irački ogranak al-Kaide, i dalje aktivne i da su teroristička aktivnost i sektaško nasilje u mnogim oblastima na nivou kakav nije viđen od 2008. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja