Danas izbori za gradonačelnika Moskve

Prvi izbori posle protesta 2011.

Danas izbori za gradonačelnika Moskve

Planeta -
U Moskvi će danas biti održani prvi izbori za gradonačelnika tog grada u poslednjih deset godina, koji se ocenjuju kao test podrške aktuelnoj ruskoj vlasti i snage opozicije

MOSKVA - U Moskvi će danas biti održani prvi izbori za gradonačelnika tog grada u poslednjih deset godina, koji se ocenjuju kao test podrške aktuelnoj ruskoj vlasti i snage opozicije.

To su prvi izbori u Rusiji nakon velikih protesta u decembru 2011. godine za rusku Dumu i predsedničkih izbora u martu 1012. godine, koji su bili praćeni demonstracijama, uz optužbe opozicije da su je bilo masovnih izbornim krađa.

Moskovljani će moći da biraju između šest kandidata.Sergej Sobjanjin, v.d. gradonačelnika Moskve upravljao je gradom od 2010. godine, kada ga je na tu poziiju postavio tadašnji predsednik Rusije Dmitrij Medeved, član je Jedinstvene Rusije, ali se kandiduje kao nezavisni kandidat.Kandidat opozicije Aleksej Navaljni, kritičar Kremlja, poznati je bloger koga su u centar pažnje izbacili pretesti protiv izbornih krađa 2011. godine. kandidat je RPR-PARNAS.

Komunistička partija Ruske federacije kandidovala je svog poslanika u Dumi Ivana Meljnikova, dok je krajnje desna Liberalno demokratska partija Rusije za svog kandidata imenovala Mihaila Degtjarova.Partija socijal-demokratske orjentacije Pravedna Rusija kandidovala je Nikolaja Levičeva, a kandidat liberalno-demokratske partije Jablaka je Sergej Mitrohin, jedan od njena tri predsednika.Pravo glasa na izborima za gradonačelnika Moskve ima 7.176.568 građana glavnog grada Rusije, koji će moći da glasaju na 3.411 biračkih mesta.

Pored toga, glasanje će se sprovoditi i na 186 glasačkih mesta u bolnicama, gerontološkim centrima, pritvorskim jedinicama i zatvorima.Sam proces glasanja moći će da se prati i preko interneta, jer su sva glasačka mesta pokrivena kamerama - još jedan element u borbi protiv izbornih krađa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track