STRAVIČNO: Obama traži podršku snimcima umrle dece!
Foto: Ap

Objavljeno 13 video-zapisa koji su šokirali ceo svet

STRAVIČNO: Obama traži podršku snimcima umrle dece!

Planeta -
Prekretnica Lider SAD podneo dokaz Kongresu da je u Siriji korišćeno hemijsko oružje da bi mu članovi tog tela dali zeleno svetlo za vojni napad na tu zemlju

VAŠINGTON - Novi rat na pomolu.Kabinet američkog predsednika Baraka Obame objavio je 13 šokantnih snimaka napada hemijskim oružjem u Siriji, za koji se tvrdi da ga je počinio režim Bašara el Asada, a kojim lider SAD pokušava da pridobije podršku narodnih poslanika za svoj predlog da vojnom silom napadne Siriju. Video-zapisi prikazuju ljude i decu kako umiru u stravičnim mukama usled trovanja nervnim gasom sarinom, kao i prostorije u kojem se nalaze brojna tela preminulih mališana ne starijih od 10 godina.Prema navodima američke administracije, hemijski napad na civile izveden je 21. avgusta, kada je poginulo 1.500 ljudi, a sprovela ga je vojska predsednika Asada, koji je na taj način želeo da se obračuna s pobunjenicima i protivnicima svog režima. Snimci prikazuju paniku i reakcije tela nesrećnih otrovanih ljudi, scene kako padaju, dok im se udovi grče, na usta izbija pena, a na oči suze i gnoj. U kabinetu predsednika SAD senatorima je rečeno da su obaveštajne službe potvrdile autentičnost video-zapisa. Međutim, na njima se ne vidi ko je počinilac napada za koji sirijski režim optužuje pobunjenike.Američki list Vašington post pisao je pre dva dana da samo 25 kongresmena od njih ukupno 435 podržava odluku predsednika Obame da se izvede vojni napad na Siriju, međutim, kako su juče naveli brojni svetski mediji, objava 13 zastrašujućih snimaka mogla bi potpuno da preokrene tu situaciju.Snabdevali ih Britanci- Video-zapisi mogli bi da uvere Amerikance da se tu ne radi samo o intervenciji, već da je to vojni napad u svrhu zaustavljanja zverstava koja se očigledno sprovode u toj zemlji - rekao je bivši kongresmen Bil Ričardson. U isto vreme šef američke diplomatije rekao je na sastanku sa 28 ministara spoljnih poslova zemalja EU da SAD ne mogu da obećaju da će čekati izveštaj UN o tome da li je intervencija u Siriji neophodna ili nije.Britanski Dejli mejl objavio je informaciju da je Britanija između 2004. i 2010. snabdevala Siriju supstancom natruijum-fluorid, od koje se proizvodi nervni gas sarin, što je čak priznala i vlada te zemlje. Time je prekršen međunarodni protokol o trgovini opasnim supstancama. Prodaja se odvijala u vreme kada se čvrsto sumnjalo da Asad prikuplja hemijsko oružje, koje je izazvalo aktuelnu međunarodnu krizu.Protesti širom svetaInače, najave SAD da će napasti Siriju izazvale su seriju protesta širom sveta protiv takve odluke. Tako se oko 10.000 vernika okupilo na Trgu Svetog Petra u Rimu i učestvovalo u četvorosatnoj molitvi za mir u Siriji, koju je predvodio papa Franjo. On je uputio apel za mir i pomirenje i za zaustavljanje rata, koji je prema njegovim rečima uvek poraz čovečnosti. S druge strane, pritisak na lidera SAD Baraka Obamu raste i u samoj Americi. Naime, objavljen je novi TV oglas u trajanju od 30 sekundi u kojem liberalna grupa aktivista MoveOn.org kaže da SAD nisu planirale da provedu osam godina u ratu u Iraku i 10 godina u Avganistanu, i predviđa da će se isto dogoditi i u Siriji.

Užas... Obama tvrdi da su američke obaveštajne službe potvrdile autentičnost video-zapisa
Užas... Obama tvrdi da su američke obaveštajne službe potvrdile autentičnost video-zapisa

Rusi poslali avion za evakuacijuRuski avion sleteo je juče u sirijsku luku Latakiju da bi evakuisao svoje građane iz Sirije, u kojoj mogućnost za izbijanje sukoba raste iz minuta u minut. Avion je bio spreman da preveze građane Rusije i drugih bivših sovjetskih država koji su izrazili želju da napuste zonu sukoba, saopštila je predstavnica za štampu ruskog Ministarstva za vanredne situacije Irina Rosijus.

Pentagon proširio listu ciljeva u SirijiPentagon priprema dalje i intenzivnije napade na Siriju od prethodno predviđenih. Naime, oni bi, prema novom planu, trebalo da traju tri dana i za metu imaju mnogo više ciljeva. Američki stratezi odlučili su se za masivan napad krstarećim projektilima, nakon kojeg bi brzo sledili drugi napadi na promašene mete i one koje nisu uništene u početnoj intervenciji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track