Pronašli blago vredno 300.000 dolara

Lovci na dragocenosti postigli neviđen uspeh

Pronašli blago vredno 300.000 dolara

Planeta -
Članovi porodice Šmit kod obale Floride iskopali zlatne lance, zlatnike i nakit za koje se tvrdi da su potonuli 1715. sa španskom flotom

FLORIDA - Isplatio im se trud.Porodica Šmit otkrila je na dnu mora kod obale Floride blago vredno 300.000 dolara. Veruje se da je malo više od kilogram zlatnih lanaca, pet zlatnika i prsten ležalo zaboravljeno u pesku čak tri veka, tačnije, da su 1715. dragocenosti potonule zajedno sa španskom flotom.Šmitovi su poznati lovci na blago i imaju čak i kompaniju - „Booty Salvage“, čija je osnovna delatnost traganje za izgubljenim zlatom, srebrom, dragim kamenjem i mnogim drugim stvarima od vrednosti. Prema njihovim rečima, novootkriveno zlato je njihov najvredniji ulov.- Ovo je ostvarenje sna - rekao je vlasnik kompanije Rik Šmit (65).On je na veliku ekspediciju krenuo svojim brodom „AARRRR Booty“, a u svemu su mu pomagala deca Hilari i Erik. Ipak, zlato je kod obale Floride prvi ugledao vozač broda Dejl Zik, s kojim su Šmitovi odlučili da podele novac.Američka država Florida dobiće 20 odsto pronađenog zlata i izložiti ga u muzejima. Ostatak zarade od prodatih dragocenosti ravnomerno će biti podeljen među članovima posade i kompanije, čime je gospodin Šmit veoma zadovoljan.- Ne mogu da budem srećniji. I da sam dobio jedan odsto zlata, to me ne bi zanimalo, jer je za mene najvrednije to što sam ga uopšte pronašao - istakao je oduševljeni Rik.Inače, on je u potrazi za blagom ronio još od tinejdžerskih dana, a kad se 1999. penzionisao, od svog hobija napravio je porodični biznis.Stručnjaci tvrde da pronađeno blago potiče sa španskih brodova koje je 30. jula 1715. potopio jak uragan. Tada je život izgubilo više od 1.000 ljudi, a 11 od 12 brodova bilo je potopljeno, zbog čega je zlato i srebro potonulo na mnogo mesta. Neki predmeti pronađeni su u narednih nekoliko godina, ali veruje se da blago koje vredi milione dolara još leži na morskom dnu.

Novac će podeliti na ravne časti... Rik Šmit se upustio u pustolovinu sa sinom Erikom i ćerkom Hilari
Novac će podeliti na ravne časti... Rik Šmit se upustio u pustolovinu sa sinom Erikom i ćerkom Hilari

Pronašao činiju vrednu 25.000 dolaraErik Šmit, sin Rika Šmita, osnivača kompanije, krenuo je očevim stopama i pasionirani je tragač za raznoraznim dragocenostima. Njegov pohod bio je posebno uspešan 2002, kad je pronašao 300 godina staru meksičku činiju od srebra, vrednu čak 25.000 dolara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track