Norveška: Stoltenberg priznao poraz, Erna Solberg budući premijer
Foto: Printskrin YT

Opozicija pobedila na parlamentarni izborima

Norveška: Stoltenberg priznao poraz, Erna Solberg budući premijer

Planeta -
U skladu sa norveškom parlamentarnom tradicijom, tražiću ostavku vlade posle predstavljanja nacionalnog budžeta 14. oktobra, pošto je jasno da postoji parlamentarna osnova za novu vladu, poručio je pristalicama u Oslu Stoltenberg

OSLO - Norveški premijer Jens Stoltenberg priznao je poraz na parlamentarnim izborima, dok je lider desnog centra Erna Solberg pozdravila "istorijsku izbornu pobedu".

"U skladu sa norveškom parlamentarnom tradicijom, tražiću ostavku vlade posle predstavljanja nacionalnog budžeta 14. oktobra, pošto je jasno da postoji parlamentarna osnova za novu vladu", poručio je pristalicama u Oslu Stoltenberg, koji je na funkciji premijera od 2005. godine.

Čestitajući budućoj premijerki Erni Solberg na pobedi, on je rekao da je njegova Laburistička partija pokušala "nešto što skoro nikome nije uspelo - da pobedi na izborima tri puta uzastopno".

"Pokazalo se da je to teško", istakao je Stoltenber.

Istovremeno, lider Konzervativne partije Erna Solberg izjavila je, obraćajući se pristalicama, da su "glasači izvojevali istorijsku izbornu pobedu za partije desnice".

"Glasači su birali između 12 godina crveno-zelene vlade i nove vlade sa novim idejama i rešenjima", istakla je Solberg koju zbog oštrog imidža nazivaju "Čeličnom Ernom".

Preliminarni rezultati pokazuju da je Konzervativna partija osvojila 26,9 odsto glasova, a očekuje se da će sve četiri stranke desnog centra imati 53,8 odsto glasova.

Laburistička partija je osvojila 30,8 odsto glasova. Ta stranka i njena dva koaliciona partnera - Socijalistička partija i Partija centra - izgubile su podršku u odnosu na prethodne izbore, osvojivši zajedno samo 40,6 odsto glasova.

Prema prvim podacima vladinog statističkog biroa, opozicija desnog centra koju čine četiri partije, predvođene konzervativcima, osvojila je 93 od 169 mesta u parlamentu.

Sadašnja koalicija levog centra, sa Stoltenbergom na čelu, osvojila je 75 mesta, dok je ekstremnoj levičarskoj stranci pripalo samo jedno mesto, prenela je agencija AFP.

Ankete objavljene uoči izbora ukazivale su na pobedu desne struje i da bi u ovoj naftom bogatoj zemlji moglo da dođe do promene na vlasti posle osam godina vladavine koalicije levog centra.

Ovo su prvi parlamentarni izbori u Norveškoj od terorističkih napada 2011. godine, kada je ekstremni desničar Anders Bering Brejvik ubio 77 ljudi u Oslu i na ostrvu Utoja, gde se nalazio kamp podmlatka Stoltenbergove Laburističke partije.

Konzervativcima će za formiranje vlade biti potrebno nekoliko manjih koalicionih partnera, među kojima je kontroverzna Napredna stranka sa svojim restriktivnim programom prema emigrantima, koji čine 12 odsto od ukupno oko pet miliona stanovnika Norveške.

Za 169 poslaničkih mesta borilo se sedam parlamentarnih i još 12 vanparlamentarnih partija i pokreta, a pravo glasa imalo je više od 3,5 miliona punoletnih građana.

Za ulazak u parlament potrebno je da stranka osvoji minimum četiri odsto glasova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja