Srbin ministar odbrane Australije?
Foto: Facebook

Prvi put u istoriji

Srbin ministar odbrane Australije?

Planeta -
Endrju Nikolić je brigadni general sa 31 godinom službe u oružanim snagama, a danas je u civilnoj službi odbrane

KANBERA - Endrju Nikolić iz Lancestona na Tasmaniji nije postao samo prvi član srpskog porekla u istoriji australijskog parlamenta, već mu predviđaju da će biti i novi ministar odbrane.

Teško da bi Toni Abot, premijer Australije, mogao među svojim kolegama da pronađe osobu koja bi za ovaj položaj imala bolje karakteristike: Nikolić je, naime, brigadni general sa 31 godinom službe u oružanim snagama, a danas je u civilnoj službi odbrane.Posle ovog, najtežeg poraza laburista za stotinu godina, moglo bi se reći da, pored Srba, i Crnogorci, makar posredno, putem "ženske linije", imaju veoma izgledne šanse da uđu na vrata Parlamenta.Uz Nikolića, naime, kandidat je još jedna osoba koja nosi jedno od naših najčešćih prezimena. Reč je o gospođi Doni Petrović iz Melburna koja je udata za Crnogorca.

U ovom trenutku, još nije izvesno da li je gospođa Petrović uspela da pobedi laburistu Roba Mičela, u izbornoj jedinici Mekiven. Borba je tesna i do ovog trenutka brojke pokazuju da ona ima skoro 2.000 primarnih glasova više od protivnika. Ipak veruje se da konačan rezultat neće biti poznat za još nekoliko dana.

Kada je reč o prezimenima na "ić", Tomu Zoriću iz Adelejda za dlaku je izmaklo parlamentarno mesto.Prvi Srbin poreklom federalni parlamentarac Endrju (Aleksandra) Nikolić rođen je 20. juna 1961. u Prokuplju (Jugoslavija). Oženjen je Kristinom sa kojom ima troje dece. Imao je četiri godine kada su mu roditelji emigrirali u Australiju. Rastao je u Melburnu i Adelejdu. Profesionalni vojnik u činu brigadnog generala, vojnu karijeru započeo još sa 17 godina. U aktivnoj službi bio je od 1979. do 2008. Komandovao je u avganistanskom i iračkom ratu. Devedesetih godina bio je član posmatračkih vojnih misija Ujedinjenih nacija u Izraelu, Siriji i Libanu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track