DUŽNI: I Grčka potpisala izjavu o osudi režima Bašara Al Asada

36 država za intervenciju u Siriji

DUŽNI: I Grčka potpisala izjavu o osudi režima Bašara Al Asada

Planeta -
Grčki ministar javnog reda i zaštite građana Nikolaos Dendijas je rekao da su evropske zemalje međunarodnim sporazumima u obavezi da osude "upotrebu hemijskog oružja, a naročito protiv nenaoružanih civila"

VAŠINGTON/BEOGRAD - Grčka je 36 država koja je potpisala zajedničku izjavu sa SAD o osudi režima sirijskog predsednika Bašara al Asada zbog navodne upotrebe hemijskog oružja, saopštila je danas Bela kuća.

"U izjavi se otvoreno podržavaju napori SAD i drugih zemlja za jačanje zabrane upotrebe hemijskog oružja", navodi se u saopštenju povodom izjave koja je 6. septembra nastala tokom samita Grupe 20 u Sankt Peterburgu.

Grčki ministar javnog reda i zaštite građana Nikolaos Dendijas rekao je ove nedelje u Beogradu da će Grčka svoj stav prema situaciji u Siriji definisati posle izveštaja Ujedinjenih nacija, koji se očekuje sledeće nedelje. On je, međutim, dodao da su evropske zemalje međunarodnim sporazumima u obavezi da osude "upotrebu hemijskog oružja, a naročito protiv nenaoružanih civila".

Vašington navodi da je u hemijskom napadu, za koji optužuje sirijski režim, u predgrađu Damaska 21. avgusta ubijeno više od 1.400 ljudi.

Bela kuća navodi da su tu izjavu su do sada potpisali Albanija, Australija, Crna Gora, Danska, Estonija, Francuska, Gvatemala, Gruzija, Grčka, Honduras, Hrvatska, Mađarska, Italija, Japan, Južna Koreja, Kanada, Katar, Kuvajt, Litvanije, Letonija, Malta, Nemačka, Novi Zeland, Panama, Poljska, Portugal, Rumunija, Saudijska Arabija, Somalija, Španija, Turska, Ujedinjeni Arapski Emirati i Velika Britanija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track