U Bavarskoj velika pobeda Merkelinih saveznika CSU
Foto: Beta

Izbori za regionalni parlament

U Bavarskoj velika pobeda Merkelinih saveznika CSU

Planeta -
Prema preliminarnim rezultatima koje je objavila nemačka televizija, CSU je osvojila 49 odsto glasova

BERLIN - Na nedeljnim izborima u Bavarskoj pobedili su saveznici kancelarke Angele Merkel, Hrišćanska socijalna unija (CSU), što će dati podsticaj Merkelovoj koja ulazi u poslednju nedelju predizborne kampanje za treći mandat na čelu najveće evropske privredne sile, javio je AFP.

Prema preliminarnim rezultatima koje je objavila nemačka televizija, CSU je osvojila 49 odsto glasova na izborima za regionalni parlament.

Pobedom u Bavarskoj, ta konzervativna partija može sada sama da sastavi vladu u Minhenu, gde je proteklih pet godina vladala u koaliciji sa Liberalima (FDP).

Liberali su osvojili samo tri odsto glasova, pa tako neće ni ući u parlament u Minhenu.

Izbori u južnoj Nemačkoj pokrajini Bavarskoj smatraju se testom za opšte izbore koji će biti održani za nedelju dana.

Oko 9,5 miliona stanovnika imalo je pravo glasa u bogatoj, pretežno katoličkoj južnoj pokrajini u kojoj se nalaze sedišta velikih nemačkih kompanija kao što su BMV, "Audi" i "Simens".

Hrišhcanska socijalna unija (CSU) upravljala je Bavarskom neprekidno 56 godina zahvaljujući pobedničkoj strategiji "laptopovi i lederhozne", odnosno visoka tehnologija i tradicija.

Najnovija ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da bi Hrišćansko-demokratska unija (CDU) kancelarke Angele Merkel na izborima u Nemačkoj iduće nedelje mogla da osvoji oko 40 odsto glasova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track