MASAKR: 12 ubijenih u bazi američke mornarice, napadač bivši rezervista

Oružani napad u Vašingtonu

MASAKR: 12 ubijenih u bazi američke mornarice, napadač bivši rezervista

Planeta -
Pucnjava se desila oko 8.20 po lokalnom vremenu, vatra je otvorena ispred zgrade, pucnjava je nastavljena unutra, a jedan od napadača je pucao sa galerije na ljude koji su sedeli u menzi

VAŠINGTON - Bivši rezervista Aron Aleksis (34) identifikovan je kao čovek koji je pucao u Komandi ratne mornarice u Vašingtonu i on je 13. žrtva tog napada.

Aleksis je poreklom iz Teksasa i bio je rezervista u Ratnoj mornarici od 2007. do 2011. godine. U mornarici je radio u logističkoj podršci u Fort Vortu u Teksasu. Mornaricu je napustio u januaru prošle godine, za sada se ne zna zbog čega.

Policija i dalje traga za dve osobe za koje se sumnja da su umešane u napad. Radi se osobama obučenim u maskirnu uniformu.

Prema izjavama očevidaca, naoružani napadač otvorio je vatru s četvrtog sprata zgrade, pucajući u ljude u kantini na prvom spratu zgrade.

Veruje se da je on u kompleks Komande ratne mornarice ušao koristeći tuđu identifikacionu karticu, a za sada nije razjašnjeno da li je pravi vlasnik kartice njegov saučesnik, ili je reč o krađi dokumenta.

U oružanom napadu u dvorištu Komande ratne mornarice u Vašingtonu danas je ubijeno 12 ljudi, potvrdio je šef vašingtonske policije. Prethodno su visoki zvaničnici Mornarice rekli da je najmanje šest ljudi ubijeno, dok je 10 ranjeno u napadu.

Šef policije ranije je potvrdio je da je jedan napadač ubijen, a da su dvojica u maskirnim uniformama i dalje u bekstvu. Prema izjavama očevidaca, naoružani napadač otvorio je vatru s četvrtog sprata zgrade, pucajući u ljude u kantini na prvom spratu zgrade. Zbog napada su privremeno bili obustavljeni letovi na obližnjem aerodromu "Ronald Regan". Pojačane su bezbednosne mere na svim bitnijim punktovima u gradu.

Predsednik SAD Barak Obama nazvao je ovaj čin kukavičkim, rekavši da počinioci moraju hitno biti pronađeni i privedeni pravdi.

Među povređenima je i napadač, kao i dva policajca, od kojih je jedan dva puta pogođen u nogu pošto je uzvratio vatru napadaču, dok je drugi takođe prenet u bolnicu i ima dobre izglede da preživi, saopštili su bolnički izvori.

Povređene izvlačili helikopterom
Povređene izvlačili helikopterom

Jedan od napadača je ubijen, dok je šefica policije Keti Lanijer saopštila da je vrlo moguće da postoje još dva napadača, za kojima se traga.

Pucnjava se desila oko 8.20 po lokalnom vremenu, vatra je otvorena ispred zgrade, pucnjava je nastavljena unutra, a jedan od napadača je pucao sa galerije na ljude koji su sedeli u menzi.

"Ubijeno je više od par osoba, ima i najmanje i ranjenih. Zasad znamo da je jedan napadač visok, crn, odrasli muškarac u crnoj odeći", rekao je portparol mornarice.

Jedan od napadača imao je AR-15 poluautomatsku pušku, koju koriste snage bezbednosti, ali koja je veoma popularna među civilima u Americi.

CNN je ranije javio da je u mornaričkoj kancelarijskoj zgradi, u kojoj radi oko 3.000 ljudi, vatru otvorila jedna osoba i da nema drugih napadača.

Jedan od svedoka Tim Džuris bio je na četvrtom spratu zgrade u trenutku kada je čuo pucnje. "Zvučalo je kao da neko puca iz pištolja na kapisle, a ne iz pravog oružja", ispričao je Džuris izveštaču BBC-ja.

Drugi svedok, Brundid Tod, kaže da se našao licem u lice sa napadačem kada je pokušao da pobegne iz zgrade. "Pojavio se iza ugla. Kada nas je ugledao, ispalio je na nas dva-tri metka. Potrčali smo niz stepenice ka izlazu zgrade. Nakon što smo je napustili i dalje se čula pucnjava u zgradi", rekao je on.

Jedan od zaposlenih je na svom profilu na Tviteru objavio fotografiju podzemne garaže u koju su zaposleni evakuisani.Policija u američkoj prestonici je podigla stepen budnosti, ali nije proglasila stanje "neposredne opasnosti". Sav saobraćaj aerodroma Ronald Regan je obustavljen, a nad zgradom nadleću vojni i policijski helikopteri, dok je javni prevoz stavio na raspolaganje svoja vozila pripadnicima policije, vojske i hitnih službi. Mornarička baza u Vašingtonu je najstarija lučka vojna baza u SAD i izgrađena je u 19. veku.

http://www.youtube.com/watch?v=qaLxz0AgGiU

http://www.youtube.com/watch?v=bHh_YJp9MSs

Obama: Kukavički napad na patriote

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama izrazio je žaljenje zbog još jedne "masovne pucnjave" u kojoj su, kako je istakao, oduzeti životi američkim patriotama.

Obraćajući se naciji posle pucnjave u zgradi Komande mornarice, Obama je obećao da će "snositi odgovornost svi koji su izveli taj kukavički napad".

Prema njegovim rečima, u pucnjavi je pogođeno više ljudi, od koji su neki smrtno ranjeni.

Žrtve tog kukavičkog napada su "hrabri Amerikanci" koji su znali sa kakvim se rizicima suočavaju kada službuju u inostranstvu, ali nisu očekivali ovakvo "nezamislivo nasilje" u svojoj kući, rekao je Obama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track