ŠPIJUNAŽA ODLOŽILA POSETU: Predsednica Brazila neće u SAD
Foto: Reuter

Sajber kriminal

ŠPIJUNAŽA ODLOŽILA POSETU: Predsednica Brazila neće u SAD

Planeta -
Rusef je naložila niz mera posle otkrića da je američka Nacionalna agencija za bezbednost presretala ne samo njenu korespondenciju, već je upala u mrežu državne naftne kompanije "Petrobras" i špijunirala Brazilce koji su davali svoje lične podatke na američkom Fejsbuku i Guglu

RIO DE ŽANEIRO/VAŠINGTON - Brazilska predsednica Dilma Rusef odložila je danas državnu posetu Sjedinjenim Američkim Državama planiranu za oktobar, zbog saznanja da je američka Nacionalna agencija za bezbednost presretala njenu korespondenciju, mada se Bela kuća i dalje nada da će ta poseta u dogledno vreme biti ostvarena.

Odluka o odlaganju posete brazilske predsednice Vašingtonu, planirane za 23. oktobar, usledila je posle jučerašnjeg telefonskog razgovora američkog predsednika Baraka Obame i brazilske koleginice o navodnom američkom sajber-špijuniranju Brazilaca.

"Dva predsednika odlučili su da odlože državnu posetu, pošto ishod ove posete ne treba uslovljavati pitanjem koje nije rešeno na zadovoljavajući način po Brazil", navodi se iz Kabineta predsednice, prenela je agencija AFP.

U saopštenju brazilske vlade dodaje se da "s obzirom na blizinu planirane državne posete Vašingtonu i odsustva vremena za istragu, ne postoje uslovi da se to putovanje sprovede".

"Brazilska vlada je uverena da, kada se pitanje (špijuniranja) bude rešilo na adekvatan način, državna poseta može ubrzo da usledi"", navodi se u pisanom saopštenju, navodi AP.

Bela kuća je saopštila da se još uvek nada da će ugostiti brazilsku predsednicu u budućnosti, pošto je oktobarska poseta odložena zbog optužbi za američku sajber-špijunažu Brazila.

Portparol Bele kuće Džej Karni rekao je da eventualna državna poseta Rusef "ne bi trebalo da bude u senci jednog bilateralnog pitanja, bez obzira na to koliko važno ili sporno pitanje može biti".

Rusef je naložila niz mera posle otkrića da je američka Nacionalna agencija za bezbednost presretala ne samo njenu korespondenciju, već je upala u mrežu državne naftne kompanije "Petrobras" i špijunirala Brazilce koji su davali svoje lične podatke na američkom Fejsbuku i Guglu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track