BERLIN POTVRDIO: Nemačka prodala hemikalije Siriji!
Foto: Rts

Pre deset godina

BERLIN POTVRDIO: Nemačka prodala hemikalije Siriji!

Planeta -
Ministarstvo privrede Nemačke saopštilo da je odobrenje za izvoz dato posle detaljnog razmatranja jer je Sirja navela da "će ih koristiti za civilne svrhe"

BERLIN - Nemačka vlada je potvrdila da je pre desetak godina bila dozvolila da se u Siriju izvezu hemikalije za koje mediji sada tvrde da su mogle poslužiti za proizvodnju nekonvencionalnog, hemijskog oružja. U odgovoru na pitanje poslanika radikalne leve partije "Levi" (Die Linke), Ministarstvo privrede je odgovorilo da Berlin jeste odobrio izvoz više desetina tona hemikalija u Siriju - natrijum-fluorida i fluorovodonika, u periodu između 2002. i 2006. godine.

Ministarstvo je, međutim dalo opravdanje za tu odluku: "To odobrenje dato je posle detaljnog razmatranja. U svim slučajevima bilo je uverljivo izneto da će se (ova sredstva) koristiti za civilne svrhe", navelo je Ministarstvo u saopštenju.

"Nemačka vlada prema njenom saznanju nema ni jedan elemenat koji bi naveo na mišljenje da su isporučeni proizvodi upotrebljeni za nešto drugo osim za civilne potrebe", dodaje se u saopštenju. Odobrenje za izvoz hemikalija u Siriju dala je vlada socijaldemokrata i ekologa Gerharda Šredera, a zatim i "velika koalicija" konzervativaca-socijalista-demokrata tokom prvog mandata kancelarke Angele Merkel.

Vladini izvori su naveli da ti proizvodi mogu da se koriste za preradu metala ili za proizvodnju zubne paste. Javna televizija ARD je navela da te hemikalije ulaze u sastav za proizvodnju nervnog bojnog otrova, gasa sarina za koji su stručnjaci UN utvrdili da je korišćen u napadu 21. avgusta kod Damaska. Izveštaj UN međutim ne određuje ko je izveo taj hemijski napad: da li sirijske vladine snage ili pobunjenici.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja