SENATOR MEKEJN PROZIVA: Putin je tiranin!

Rat kolumnama

SENATOR MEKEJN PROZIVA: Putin je tiranin!

Planeta -
Amerikanac je pod naslovom "Rusi zaslužuju bolje od Putina" napisao tekst za Pravdu, posle objavljene kolumne ruskog predsednika u Njujork tajmsu, u kojoj je kritikovao Obamu

MOSKVA - Američki senator Džon Mekejn u kolumni za ruski komunistički list Pravda istakao je da je predsednik Rusije Vladimir Putin tiranin koji ne trpi suprotna mišljenja.

Senator Mekejn, republikanski predsednički kandidat 2008. godine, optužio je Putina i njegove saradnike za nameštanje izbora, zatvaranja i ubijanja protivnika, olakšavanje korupcije i uništavanje ruskog ugleda na međunarodnoj sceni, prenela je agencija AFP.

"Nisam protiv Rusa, ja sam za Ruse, mnogo više sam za Ruse nego današnji loš režim koji vlada vama", napisao je u kolumni za ruski list američki senator. On je kritikovao rusku vladu jer, kako je naveo, ignoriše ljudska "neotuđiva prava" na život, slobodu i potragu za srećom.

"Predsednik Putin i njegovi saveznici ne veruju u te vrednosti. Ne poštuju vaše dostojanstvo i ne prihvataju vaš autoritet nad njima", smatra Mekejn i dodaje: "Oni kažanjavju neistomišljenike i zatvaraju protivnike. Oni nameštaju vaše izbore. Oni kontrolišu vaše medije. Oni maltretiraju, prete i zabranjuju organizacije koje se zalažu za vaše pravo na rukovođenje."

Mekejn je takođe kritikovao Putina zbog podrške predsedniku Sirije Bašaru al Asadu u građanskom ratu u toj zemlji u kojem je u dve i po godine ubijeno više od 100.000 ljudi. Mekejn piše da je Putin stao na stranu "tiranina".

"On (Putin) ne osnažuje globalnu reputaciju Rusije. On je uništava. On ju je učinio prijateljem tiranina i neprijateljem ugnjetavanih, zemljom kojoj ne veruju zemlje koje žele da izgrade bezbedniji, mirniji i prosperitetniji svet", napisao je Mekejn.

Američki senator se takođe osvrnuo na zatvaranje članica ruskog pank rok benda "Pusi rajot". One su osuđene za "huligansko ponašanje" pošto su u glavnoj moskovskoj pravoslavnoj crkvi izvele performans protiv Vladimira Putina.

Mekejn je napisao kolumnu pod naslovom "Rusi zaslužuju bolje od Putina" za ruski list, posle objavljene Putinove kolumne u "Njujork tajmsu", u kojoj je ruski predsednik kritikovao Obamin plan da bombarduje ruskog saveznika - Siriju i optužio je Vašington da se oslanja isključivo na brutalnu silu u sprovođenju svoje spoljne politike.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja