OTVORENE DUŠE: U Portugalu grade prvi pravoslavni hram

Razumevanje

OTVORENE DUŠE: U Portugalu grade prvi pravoslavni hram

Planeta -
Mi otvorene duše prihvatamo sve imigrante, bez obzira na religiju i rasu. Za nas je velika čast i privilegija da prihvatimo pravoslavnu opštinu i da učinimo sve kako bi se na ovom mestu pojavila prva pravoslavna crkva u Portugaliji, kaže gradonačelnica Setubala

LISABON - Setubal je jedan od 10 najvećih gradova Portugala, ima veliku luku, industrija je veoma razvijena, a istorijsko nasleđe bogato, obzirom da grad postoji još od vremena Rimske imperije. Ovde se tokom poslednjih deset - petnaest godina formirala velika zajednica ruske dijaspore.

Svečanost u znak predavanja dela zemlje crkvenoj opštini Moskovskog patrijarhata otvorena je zvukom molitve. Služba je bila održana u prisustvu gradonačelnice, predstavnika ruske i moldavske ambasade, kao i mnogih imigranata, kao i upravnika lokalne crkvene zajednice Svetog apostola Andreja Prvozvanog- oca Olega i nastojnika lisabonske opštine Ruske pravoslavne crkve- oca Arsenija.

- Mi otvorene duše prihvatamo sve imigrante, bez obzira na religiju i rasu. Za nas je velika čast i privilegija da prihvatimo pravoslavnu opštinu i da učinimo sve kako bi se na ovom mestu pojavila prva pravoslavna crkva u Portugaliji- kaže gradonačelnica Setubala Marija daš Doreš Mejra

Ukupan broj imigranata u Setubalu je nešto više od 20. hiljada, od čega je više od polovine ovog broja iz Istočne Evrope. Mi ih ne smatramo strancima, već našim zemljacima, žiteljima našeg grada.

Upravnik crkvene opštine Svetog Andreja Prvozvanog u Setubalu, otac Oleg potiče iz Moldavije.

Kada je pre deset godina stigao ovde uz blagoslov Mitropolita Kišinjevskog i Moldavskog Vladimira, nakon odluke Svetog sinoda RPC on je počeo da formira crkvenu opštinu Moskovskog patrijarhata.

- Na početku su nam katolici ustupili svoje prostorije, to je bio za nas privremni hram. Posle toga smo se nadali da će nam dodeliti neki stari hram, koji bismo trajno mogli koristiti, ali kako se ispostavilo, takvog hrama ovde nije bilo i mi smo odlučili da predamo molbu kako bismo dobili zemlju za izgradnju hrama.Uz Božju pomoć, nakon tri godine, otvorene duše, odobren je naš projekat o izgradnji pravoslavnog hrama. Autor projekta je mladi arhitekta, takođe poreklom iz Moldavije- kaže otac Oleg.

U ovom trenutku postoji 5 pravoslavnih opština Moskovskog patrijarhata u Portugalu. Na službe koje nemaju stalni karakter, dolaze vernici na još 4 mesta, uključujući i Azorska ostrva i na Madeiri.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track