Merkelova ostaje na vlasti, bira s kim će!

Izbori u Nemačkoj

Merkelova ostaje na vlasti, bira s kim će!

Planeta -
Analitičari u Nemačkoj navode da je najizvesnija "velika koalicija" to jest vlada CDU sa SPD, što znači da će Merkelova vlast morati da deli pola-pola sa svojim protivnikom sa izbora Perom Štajnbrikom

Specijalni izveštač Kurira iz Nemačke Marija Kordić

BERLIN - Angela Merkel posle pobede na jučerašnjim izborima za Bundestag, gotovo izvesno ostaje na vlasti, ali je pitanje sa kime će sastavljati novu vladu, zbog čega ona nije naročito srećna.

Analitičari u Nemačkoj navode da je najizvesnija "velika koalicija" to jest vlada CDU sa SPD, što znači da će Merkelova vlast morati da deli pola-pola sa svojim protivnikom sa izbora Perom Štajnbrikom.

Analitičar Petar Matušek kaže da su glasači SPD u najvećem broju pristalice velike koalice.

"U istraživanjima javnog mnenja glasači SPD su se izjašnjavali da su za vladu sa CDU. Prošlu veliku koaliciju glasači nisu negativno ocenili tako da SPD nema razloga da ne uđu u vladu. Tako razmišljaju glasači, a što se političara tiče, ne znam", rekao je Matušek.

Matijas Jung kaže da ideja velike koalicije ima podršku među građanima Nemačke jer može da ostvari oba cilja koja su njima bitna-socijalna pravda i ekonomski prosperitet.

"Prethodna vlada Angele Merkel CDU sa SPD nije mogla da ostvari oba cilja", dodaje Jung.

Renata Koher iz instituta Alensbah kaže da ako SPD uđe u vladu neće im biti lako jer je pitanje da li će moći da ostvare svoj potencijal kao manjiska partija.

Inače, opšta je ocena da od 1950. nije bila ovakva situacija da obe velike nemačke partije ostvare tako dobar izborni rezultat.

Veliki uspeh Angle Merkel rezultat je, kažu analitičari, više faktora.

Prvo, što su mediji mesecima izveštavali o ekonomskom napretku i građani su se osećali ušuškano i dobro u domovini Nemačkoj. Drugo je snažno liderstvo Angele Merkel koje je dalo dodatna krila njenoj partiji. Analitičari posebno ističu njen uticaj u međunarodnoj politici i dodaju da je glas za CDU bio glas za istu spoljnu politiku Nemačke.

Najveće iznenađenje na izborimaIako su istraživanja javnog mnenja pokazivala drugačije, SPD Gvida Vestervelea koalicionog partnera CDU, nije prešao cenzus i time je otežao Merkelovoj situaciju oko formiranja vlade.

Analitičari dodaju i da je iznenađujući rezultat tek osnovane AFD koja je ostvarila veći rezultat od onog koji su im predviđali jer su se mnogi građani ustezali da priznaju da glasaju za AFD.

Podsetimo, AFD se zalaže za ukidanje evra i povratak na nemačku marku.

Pregovori u toku

Inače, Angela Merkel već je razgovarala sa socijaldemokratama o formiranju koalicione vlade, ali ne isključuje mogućnost da o tom pitanju razgovara i sa drugim potencijalnim partnerima.

"Politika prema Evropi se neće menjati", rekla je Merkelova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track