Oboren obelisk sa 10 Božjih zapovesti u Vašingtonu

Vandalski čin

Oboren obelisk sa 10 Božjih zapovesti u Vašingtonu

Planeta -
Spomenik je bio tako namešten da sudije koje dolaze u Vrhovni sud mogu da vide zapovesti

VAŠINGTON - Vandali su u ponedeljak oborili kameni obelisk sa deset Božjih zapovesti u Vašingtonu koji je u prošlosti bio predmet kontroverzi.

Granitni spomenik, visok metar i širok metar, nalazi se u ulici iza zgrade Vrhovnog suda SAD, a ispred sedišta hrišćanske organizacije Vera i akcija.

Prema rečima zvaničnika Vere i akcije, spomenik je bio tako namešten da sudije koje dolaze u Vrhovni sud mogu da vide zapovesti.

Međutim, vandali su oborili spomenik licem prema zemlji, i deset zapovesti se više ne vide. Savili su pod uglom od devedeset stepeni metalne šipke na kojima se drži, ali nisu oštetili obelisk.

Vera i akcija kupila je obelisk sa deset tablica 2001. godine na dobrotvornoj aukciji i postavila ga 2006. godine u bašti ispred svog sedišta. Obelisk je jedan od četiri koja su bila ispred javnih škola u Ohaju, a koji su uklonjeni na osnovu presude federalnog suda.

Američki sudovi razmatraju da li se javnim prikazivanjem deset Božjih zapovesti krši državni princip sekularnosti, to jest odvojenosti crkve od države.

Ustavni sud SAD je 2005. godine doneo odluke u vezi sa dva takva slučaja, pa je proglasio ustavnim postavljanje obeliska sa 10 Božjih zapovesti na tlu teksaškog Kapitola u Ostinu, dok je sa druge strane proglasio neustavnim postavljanje istog spomenika u sudnicama u Kentakiju. Velečasni Robert Šenk, koji upravlja organizacijom Vera i akcija, rekao je da nije ljut zbog štete koja je naneta spomeniku.

Na neki način, prema njegovim rečima, vandali su pomogli organizaciji da prenesu važne poruke: "Svi mi kršimo deset zapovesti" i "Svi mi kršimo božja pravila". Obelisk će biti ispravljen ali će ubuduće biti pod nadzorom kamera.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track