(VIDEO) LOCIRANA OLUPINA NAD MALIJEM: Avion Er Alžira pao, 116 mrtvih!
Foto: Wikipedia

Poleteo iz Burkine Faso

(VIDEO) LOCIRANA OLUPINA NAD MALIJEM: Avion Er Alžira pao, 116 mrtvih!

Planeta -
Zvaničnici ne kažu gde je avion pao; neke agencije javljaju da se srušio kod Nijameje, prestonice Nigera, a druge da se obrušio u reku Niger

ALŽIR - Erbas A320 avio-kompanije Er Alžir sa 110 putnika i 6 članova, koji ne nestao s radara oko sat vremena pošto je poleteo izUagadugua u Burkini Faso za Alžir, zaista je pao, izjavio je jedan alžirski zvaničnik.

"Mogu da potvrdim da se avion srušio", rekao je zvaničnik agenciji Rojters. On, međutim, nije želeo da kaže gde se avion, sa 110 putnika i šest članova posade, srušio i šta je mogući uzrok nesreće.

17.43 - Dva francuska borbena aviona locirala su danas olupinu alžirskog aviona koji se srušio iznad severnog Malija sa 110 putnika i šest članova posade , nakon je što je s njim izgubljen kontakt 50 minuta po poletanju iz Burkine Faso, izjavio je jedan neimenovani zvaničnik francuskog Ministarstva odbrane za Foks njuz.

I jedan predstavnik aeorodroma potvrdio je za En-Bi-Si (NBC) da je olupina aviona locirana, prenosi Raša tudej.

Avion je uzleteo u 00:45 po lokalnom vremenu, a trebalo je da sleti u Alžir u 5:40h. To je ruta koja traje četiri sata i ide četiri puta nedeljno U trenutku gubitka kontakta nalazio se u vazdušnom prostoru Malija i približavao se alžirskoj granici.

Od posade je prethodno zatraženo da skrene s putanje zbog loših vremenskih prilika i da bi se izbegao eventualni sudar sa jednom drugom letilicom, na letu Alžir-Bamako. Kontakt je izgubljen kad je avion promenio kurs. Zbog toga je verovatnije da se izveštaji o padu odnose na reku Niger, koja protiče i kroz Mali.

Francusko ministarstvo saobraćaja je saopštilo da je "na letu verovatno bilo mnogo putnika iz Francuske", zbog čega je u Parizu uspostavljen krizni štab, a dva francuska vojna avkiona krenula u potragu. Prema izveštajima agencija, na letu AH5017 bilo je najmanje 50 putnika iz Francuske.

U međuvremenu, dva francuska borbena aviona koja su stacionirana u zapadnoj Africi upućena su da lociraju avion Er Alžira, izjavio je portparol farncuske vojske Žil Žaron.

"Oni će pretraživati područje od desticije na kojoj je poslednji put avion bio duž rute kojom je trebalo da ide", rekao je portparol francuske vojske.

Alžirska nacionalna kompanija "Er Alžir" je saopštila da je "uspostavljen hitan protokol" i da će obavestiti javnost o detaljima. Zna se da je u pitanju avion "Mekdonel Daglas MD-83" privatne španske kompanije "Svifter" na čarter liniji Uagadugu (Burkina Faso) - Alžir (Alžir) kojom rukovodi "Er Alžir". "Svifter" je privatna kompanija specijalizovana za čarter letove.

Ovo je treći incident sa putničkim letovima u poslednjih nedelju dana, posle obaranja leta "Malezija erlajnza" MH17 iznad Ukrajine i pada loklanog leta GE222 "Transazije" u Tajvanu.

Februara ove godine u Alžiru se dogodila jedna od najtežih nesreća u istoriji vazduhoplovstva te zemlje, kada je vojni avion C-130, u kojem je bilo 78 ljudi, srušio na planinskom severoistoku zemlje.Tada je poginulo više od 70 osoba.

http://www.youtube.com/watch?v=6CszsIMnAPg

Četiri moguća razloga pada aviona:

1. Nestanaka goriva: Gotovo da je nemoguće da je došlo do tolike greške da avionu nestane gorivo posle samo 50 minuta leta, iako je moguće da je avion nekako "zalutao" i pao u poslednjih nekoliko sati kada mu je ponestalo goriva.

2. Otmica: Letovi "Er Alžira" su otimani najmanje šest puta, ali to ovoga puta verovatno nije slučaj jer nikakav kontakt sa vlastima nije ostvaren.

3. Obaranje aviona: Malo verovatno, iako u Maliju besne sukobi i na snazi je upozorenje za preletanje, tamo nema mnogo naoružanja koje je sposobno da obori komercijalni let na visini od 10 km.

4. Oluja: Jedini konkretni tragovi vode ka ovoj teoriji, jer je objavljeno da je pilot tražio promenu kursa zbog slabe vidljivosti, olujnog nevremena i blizine drugog komercijalnog aviona u blizini granice Malija sa Alžirom

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track