"Ostrijan erlajns" u gubicima zbog Ukrajine i Bliskog istoka
Foto: Ap

Lufthanzina podružnica u problemima

"Ostrijan erlajns" u gubicima zbog Ukrajine i Bliskog istoka

Austrija -

BEČ - Manje putnika.

"Ostrijan erlajns" (Austrian Airlines -AUA) zabeležio je u prvom kvartalu 2104. godine gubitke od 54 miliona evra, pre svega zbog smanjenog broja letova usled nemira u Ukrajini i na Bliskom istoku.

Kompanija je morala da ukine profitabilne letove za Bagdad i Tripoli zbog trenutne situacije na Bliskom istoku, a letovi za Ukrajinu su proređeni kako bi avioni ostali puni. Sa 31. martom ukupni promet od 403 miliona evra kaskao je za prošlogodišnjim vrednostima (-5,4 odsto), a i broj putnika opao je za 2,2 odsto u odnosu na prošlu godinu. Ipak, budući da je prošle godine izvršeno planirano saniranje, između ostalog i prebacivanje sedišta uprave "Tirolin erlajns" u Beč, izdaci kompanije ove godine opali su za 7,4 odsto i iznose 476 miliona evra.

Gubici u ovom iznosu ipak nisu netipični za austrijskog avio-prevoznika, budući da je u istom periodu prošle godine AUA izgubio 56 miliona. Direktor avio-kompanije Jan Albreht (Jaan Albrecht) smatra da trenutno stanje ne govori ništa o budućim rezultatima i očekuje bolje brojke nego u 2013. godini, kad je Lufthanzina podružnica na godišnjem nivou zabeležila plus od 25 miliona evra.

Matično društvo austrijske avio-kompanije Lufthanza ove godine zabeležilo je znatno manje gubitke zahvaljujući novoj politici štednje, ali i cena goriva. Lufthanza je u prvom kvartalu zabeležila 45 odsto manje gubitke nego u 2013. godini.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track