Ferdinand: Sofijice, nemoj da mi umreš, ostani zbog naše dece!

Pismo svedoka Sarajevskog atentata na prodaju

Ferdinand: Sofijice, nemoj da mi umreš, ostani zbog naše dece!

Austrija -
Na aukciji će se naći pismo grofa Haraha koji je u autu sedeo pored austrijskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda i njegove žene

BEČ - Pismo grofa Haraha (Harrach), koji je bio u automobilu zajedno sa žrtvama Sarajevskog atentata (28. juna 1914.), austrijskim prestolonaslednikom Francom Ferdinandom i njegovom suprugom Sofijom u Sarajevu, naći će se uskoro na aukciji. Ovaj dokument biće 5. juna ponuđen na prodaju u bečkoj aukciskoj kući Doroteum (Dorotheum).

Ovo dosad nepoznato pismo, grof je po povratku iz Sarajeva u Beč poslao svojoj ženi Alis(Alice Harrach) u banju Karlove Vare, i nosi datum 3. juli 1914. godine, što znači da je pisano samo pet dana posle atentata, u kojem je Gavrilo Princip ubio Franca Ferdinanda i Sofiju.

Inače Grof Harah je i vlasnik automobila u kom se vozio Ferdinand, a posle atentata automobil je poklonjen bečkom Vojnoistorijskom muzeju, u kojem se nalazi i danas.

Ferdinandova krv je poprskala grofa Haraha, a o Sarajevskom atentatu on je napisao ženi:

„Ona (Sofija) je rekla njemu (Ferdinandu) nakon što su ih pogodila oba metka: 'Za ime Božje, šta Ti sedogodilo!?' i pala licem na njegova kolena, te je sve bilo gotovo. Iz njegovih usta je curiotanak mlaz krvi na moj obraz. Sa iskolačenim očima je rekao, držeći ruku nanjenom ramenu:

'Sofijice, Sofijice, nemoj da mi umreš, ostani zbog naše dece!'. Ja samga uhvatio pozadi za kragnu i rekao: 'Carsko visočanstvo, sigurno jako patite?’, on je odvratio:’Oh, nije to ništa’, te nastavio da mrmlja, zatim utihnuo, te počeo da krklja i izbacuje krv.Izdahnuo je posle deset minuta.

Tane koje je pogodilo nju probušilo je karoseriju, rascepalo komadkonjske grive iz oplate, te je pogodilo u trbušnu arteriju. Njega je tane pogodilo u vratnu arteriju....Ne mogu sve da Ti pišem..., bilo je to kao noćna mora.“

Početna cena pisma, koje ima ukupno četiri rukom pisane strane, je 3.000 evra.

Milan Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track