HOJPL DIGAO AUSTRIJU NA NOGE: Beč i sve pokrajine pomažu Srbiji i Republici Srpskoj!

Odazvao se apelu

HOJPL DIGAO AUSTRIJU NA NOGE: Beč i sve pokrajine pomažu Srbiji i Republici Srpskoj!

Austrija -
Posle poziva Koordinacionog odbora humanitarne mreže “Zajedno za Srbiju i Srpsku“ gradonačelnik Beča Mihael Hojpl organizovao je sveaustrijsku humanitarnu akciju pomoći žrtvama poplava

BEČ - Gradonačelnik Beča, Mihael Hojpl (Michael Häupl) inicirao je sveaustrijsku humanitarnu akciju pomoći žrtvama poplava na Balkanu. Pored grada Beča, u akciji će učestvovati i svih devet pokrajina, kao i kancelarija republičkog kancelara.

Ova akcija usledila je posle apela koji je Koordinacioni odbor humanitarne mreže “Zajedno za Srbiju i Srpsku“ uputio je u ponedeljak, 19. maja, gradonačelniku Beča Mihaelu Hojplu (Michael Häupl), u kojem poziva grad Beč da se priključi humanitarnoj akciji pomoći područjima u Srbiji i BiH ugroženim katastrofalnim poplavama. Pismo prenosimo u celosti:

Poštovani gospodine gradonačelniče,

Kao što sigurno znate, delovi Srbije i Bosne i Hercegovine pogođeni su nezapamćenom katastrofom. Mnogobrojni gradovi i manja mesta su poplavljeni, desetine hiljada ljudi moralo je da bude evakuisano i prebačeno u različite centre za privremeni smeštaj.

Iako vlade obe zemlje čine sve što je u njihovoj moći kako bi zadržale situaciju pod kontrolom, pomoć iz drugih zemalja više je nego dobrodošla. Veliki broj zemalja sveta pokazao je ogromnu solidarnost i spremnost da pomogne, među njima i Austrija, čija je vlada brzo reagovala i ponudila pomoć.

Ova katastrofa je, naravno, motivisala i građane Srbije i Bosne i Hercegovine koji žive u Beču da se angažuju. Već sada su u toku mnogobrojne akcije koje za cilj imaju transport neophodne pomoći u otadžbinu, sakupljanje novčanih sredstava, te stavljanje na raspolaganje kriznih štabova, Crvenog krsta i drugih nadležnih institucija.

Osim toga, nekoliko austrijskih humanitarnih organizacija otvorilo je račune za uplaćivanje pomoći jugoistočnoj Evropi, što je pobralo velike simpatije srpske zajednice u Austriji. Različita srpska udruženja i institucije u Beču kratkoročno su se udružile i osnovale akcioni komitet "Zajedno za Srbiju i Srpsku“, koji je u stalnom kontaktu sa Ambasadom Republike Srbije i Predstavništvom Republike Srpske u Beču.

U udruženjima se sakupljaju donacije, koje su šleperima već poslate u krizne regione. Osim toga, koristimo svoje kontakte, kako bi skrenuli pažnju firmama da pomognu doniranjem stvari (hrane, preparata za higijenu....) i novčane pomoći.

Poštovani gospodine gradonačelniče, bili bismo Vam izuzetno zahvalni ukoliko bi se i grad Beč priključio našoj akciji donacijom robne pomoći (nakon razgovora sa nama), ili uplatom određenih novčanih sredstava na račun koji smo u ove svrhe danas otvorili. Naravno, o ovome bismo informisali, pre svega, medije u otadžbini, lokalne medije koji u Austriji pišu na srpskom, što bi bio dodatan razlog za Srbe koji žive u Beču da budu ponosni na svoj grad. Ova sredstva će služiti za ciljanu podršku ugroženima na licu mesta.

Informacije za uplate:Primalac: Dachverband für serbische Vereine in Wien (Zajednica srpskih klubova u Beču) Hilfsaktion „Zusammen für Serbien und Srpska“ (Zajedno za Srbiju i Srpsku)IBAN: AT38 1400001010071441BIC: BAWAATWWNadamo se da će grad Beč biti u prilici da i u ovoj formi brzo reaguje i pomogne žrtvama S poštovanjem,Borislav KapetanovićPredsednik Zajednice srpskih klubova u Beču

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track