AUSTRIJSKI POSLANICI: Šteta od poplava je kao tokom rata devedesetih!
Foto: Reuters

Traže rezoluciju o Balkanu

AUSTRIJSKI POSLANICI: Šteta od poplava je kao tokom rata devedesetih!

Austrija -
Među potpisnicima zahteva su i Andreas Šider, šef poslaničkog kluba Socijaldemokratske partije u austrijskom parlamentu, kao i bivši ministar poljoprivrede Nikolaus Berlaković iz Narodne partije

BEČ - Petoro austrijskih saveznik poslanika zatražilo je posebnu parlamentarnu rezoluciju o pomoći poplavljenoj Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Među njima su i Andreas Šider (Andreas Schieder), šef poslaničkog kluba Socijaldemokratske partije u austrijskom parlamentu, kao i Nikolaus Berlaković (Nikolaus Berlakovich) iz Narodne partije, u prethodnoj vladi Austrije ministar poljoprivrede, šumarstva, ekologije i vodoprivrede.

Poslanici podsećaju da je mnogo ljudi izgubilo život u poplavama, kao i da je materijalna šteta ogromna.

"Strahuje se da će uklanjanje masovnih šteta uzrokovanih poplavom, trajati godinama. Visina materijalne štete već je uporediva sa posledicama ratova na Balkanu 1992­-1995“, piše u zahtevu za donošenje parlamentarne rezolucije.

Od parlamenta se traži da donese rezoluciju kojom će od savezne vlade Austrije zahtevati jaču podršku humanitarnim naporima međunarodne zajednice, posebno u okviru Evropskog mehanizma o civilnoj zaštiti, kao i iznalaženje načina, zajedno s Evropskom komisijom, da se poveća iznos sredstava koja je Evropska Unija obećala područjima u regionu koji je zadesila katastrofa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track