Najnovije vesti

FPÖ veliki pobednik izbora za evropski parlament!
Foto: FPO

Zatvorena birališta u Austriji

FPÖ veliki pobednik izbora za evropski parlament!

Austrija
Slobodarska partija Austrije (FPÖ) sa 20,1 odsto osvojila treće mesto, ali za čak 7,4 odsto poboljšala svoj rezultat iz 2009. godine

BEČ - Posle zatvaranja biračkih mesta u Austriji u 17 sati objavljene su prve službene procene rezultata izbora za poslanike EU.

Najviše glasova osvojila je opet Narodna partija Austrije (ÖVP) sa 27,1 odsto. To je za 2,8 odsto manje nego na prethodnim EU izborima 2009. godine.

Druga po broju glasova je Socijaldemokratska partija Austrije, sa 27,1 odsto glasova, samo 0,2 odsto manje nego 2009.

Treće mesto osvojila je Slobodarske partija Austrije (FPÖ) sa 20,1 odsto. Slobodarci su tako začak 7,4 odsto poboljšali svoj rezultat iz 2009. Podsetimo, na listi FPÖ za evropske izbore, na 15. mestu, bio je i naš zemljak Konstantin Dobrilović.

Austrijski Zeleni osvojili su 14,6 odsto glasova, više nego ikad na nekim sveaustrijskim izborima i to je za 4,6 odsto više nego što su imali 2009.

U parlament EU ulazi Neos, nova austrijska partija koja ima 8,3 odsto glasova, što je manje od očekivanja i donedavnih anketa.

Iz parlamenta EU ispao Savez na budućnost Austrije (BZÖ). Sa sadašnjih samo 0,5 odsto glasova drastično je pao u odnosu na rezultat iz 2009, kada je ova partija imala 4,6 odsto glasova.

U parlamentu EU iz Austije neće biti ni Liste Martin, nezavisne grupacije, koju je 2009. podržao najveći austrijski bulevarski list Kronen Cajtung (Kronen Zeitung).

Najbliža ulasku u EU parlament od manjih partija bila je EU­Stop, sa 2,6 odsto. REKOS ("Desni konzervativci“) dobili su 1,2 odsto, a „Drugačija Evropa“ (Europa anders) 1,8 odsto.Ako navedeni procenti ostanu nepromenjeni do sutra uveče, kada budu poznati konačni rezultati izbora u Austriji, raspored 18 poslaničkih mesta koje Austrija ima u parlamentu EU izgledaće ovako:

ÖVP - pet poslanika (jedan manje nego 2009.)SPÖ - pet poslanika (isto kao 2009.)FPÖ - četiri poslanika (dva više nego 2009.)Zeleni -  tri poslanika (jedan više nego 2009.)Neos - jedan poslanik (Partija 2009. nije postojala)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...