Lunačekova nadmudrila konkurenciju u trci za EP!
Foto: Zorana Jevtić

Rekord Zelenih

Lunačekova nadmudrila konkurenciju u trci za EP!

Austrija -
Zeleni su osvojili skoro 14 odsto glasova, kao nikada na bilo kojim izborima - za savezni parlament Austrije ili za parlament EU

BEČ - Ulrike Lunaček (Ulrike Lunacek), vodeća kandidatkinja Zelenih, koja od 2009. već sedi u poslaničkoj klupi parlamenta EU, u ovogodišnjoj predizbornoj kampanji uspela je da mobiliše mnogo više glasača nego u prethodnoj. Kampanju je vodila veoma dobro i, za razliku od svoje konkurenkinje iz Neosa Angelike Mlinar, nije pravila greške u javnom nastupima.

Lunačekova i Zeleni su osvojili skoro 14 odsto glasova. Zeleni nikada pre nisu imali toliki procenat glasača na bilo kojim izborima u celoj državi, bilo sa savezni parlament Austrije ili za parlament EU. Na prethodnim izborima za parlament EU, godine 2009, osvojili su bili 9,9 odsto.

Lunačekova je trenutno potpredsednica frakcije zelenih partija u parlamentu EU i izveštač ovog parlamenta za Kosovo. Zalaže se da Kosovo bude samostalna država.

"Od Beograda se traži da iskoristi svoj uticaj na Srbe severno od Ibra, kako bi uklonili poslednje blokade“, izjavila je prošlog leta.

"Kosovska vlada treba da se Srpkinjama i Srbima na Kosovu prezentuje kao konstruktivan i dobronameran autoritet, kojem su manjinska prava i manjinska zaštita glavni prioritet. Samo tako se srpsko stanovništvo severno od Ibra može pridobiti za novu državu Kosovo“, dodala je Lunačekova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track