CENTAR BEČA BLOKIRALO 1.500 POLICAJACA: Desničari se povukli, levičari protestovali!
Foto: Milan Ilić

Napeto u prestonici

CENTAR BEČA BLOKIRALO 1.500 POLICAJACA: Desničari se povukli, levičari protestovali!

Austrija -
Prema nezvaničnim informacijama, ova intervencija policije koštaće poreske obveznike čak milion evra

BEČ - Specijalne policijske jedinice blokirale su juče centar Beča kako bi sprečile eventualne ulične sukobe levičara i desničara koji su najavili demonstracije u isto vreme.

Za 17 časova bio je najavljen skup desnih, ultranacionalističkih studentskih udruženja (Burschenschaften) koji su tu obeležavali "Dan slobode“. Iako je bilo najavljeno minimum 500 desničara koji će marširati gradom, do protesta nije došlo. Njihov skup je preseljen u palatu Palfi (Pallfy) na Jozefovom trgu, gde je održano predavanje, posle koga su otišli u "Podrum manastira Melk“, restoran u centru Beča. Policijski kordom čuvao ih je cele večeri.

Istovremeno, od 17:30, više od 2.000 levičarskih demonstranata zauzelo je Ring, glavnu aveniju oko istorijskog jezgra Beča, pa je policija u opremi za demonstracije blokirala vaj deo grada. Levičari su skandirali "Buršenšafteri napolje iz Beča“ i nosili transparente "Fašisti napolje iz parlamenta“.

Poučene lošim iskustvom iz prošlih godina, snage reda juče su dobro odradile posao, sprečile sukobe, ali je u finansijskom smislu cena bila velika. Nezvanično, jedan ovako veliki angažman čuvara reda stvara budžetski trošak od oko milion evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track