ŠTRAHE: Ne želimo turskog despota u Beču!
Foto: Reuters

Lider FPÖ reagovao na najavljenu posetu Erdogana

ŠTRAHE: Ne želimo turskog despota u Beču!

Austrija -
Jedan Erdogan, koji dopušta da se krvavo guši demokratski pokret, ne poštuje ljudska prava i prava manjina, nema šta da traži u Beču, smatra Štrahe

BEČ - Turski premijer Tajip Erdogan je persona non grata za lidera Slobodarskoj partiji Austrije (FPÖ) Hajnca­ Kristijana Štrahea (Heinz­Christian Strache).

Štrahe je burno reagovao na vest da će Erdogan posetiti Beč 19. i 20. juna na poziv Unije evropsko-turskih demokrata.

„Jedan Erdogan, koji dopušta da se krvavo guši demokratski pokret, ne poštuje ljudska prava i prava manjina, koji guši slobodu izražavanja ograničavanjem rada socijalnih mreža nema šta da traži u Beču“, poručuje Štrahe.

Ako Erdogan zaista dolazi u Austriju da među turskim emigrantima, koji imaju pravo glasa u Turskoj, provodi političko­partijsku propagandu i vrbuje ih za sebe, to je očigledna zloupotreba austrijskog gostoprimstva" smatra Štrahe.

„Kada je Erdogan u maju istupao u Kelnu, došlo je do masovnih kontrademonstracija. Slavilo ga je 15.000 ljudi, ali je istvoremeno 30.000 nemačkih Turaka javno pokazalo da je protiv Erdoganovog despotskog sistema.

Turci koji poštuju naše demokratske slobode, ne žele ništa da imaju sa njegovom politikom i Erdoganov nastup bi zanjih bio uvreda. To bi samo ojačalo radikalne snage“, izjavio je šef FPÖ.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track